Hlavní obsah

Pátrání po zmizelém boeingu se dále stupňuje, zapojeno je 25 zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Malajsie vyzvala k pátrání po zmizelém boeingu dalších 15 zemí od Kazachstánu až po Francii. V neděli to oznámilo malajsijské ministerstvo dopravy. Celkem je do ní zapojeno 25 států. Zároveň pokračuje vyšetřování v domech obou pilotů a prověřován je rovněž technický personál, který přišel se strojem v poslední době do styku.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Žena před tabulí, která na letišti v Kuala Lumpur ukazuje polohy letadel

Článek

Mezi nově oslovenými zeměmi jsou podle agentury DPA například Kazachstán, Turkmenistán, Pákistán, Indie a Barma, dále pak Austrálie a Francie.

Proč se na seznamu objevil posledně jmenovaný stát, ministerstvo neuvedlo. Agentura v této souvislosti zmínila domněnku, že Francie byla možná oslovena kvůli svým zkušenostem z pátrání po letadle společnosti Air France, které se v roce 2009 zřítilo nad Atlantským oceánem a jehož vrak byl objeven až po dvou letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko podniklo poslední pátrací let nad Jihočínským mořem, Vietnam už letadla z místa odvolalVideo: Reuters

K nejnovější žádosti o pomoc vedlo Malajsii zjištění, že stroj někdo přinutil změnit směr a záměrně odpojil jeho komunikační a identifikační zařízení, o čemž v sobotu informoval malajsijský premiér Najib Abdul Razak. [celá zpráva]

Většina zemí, jimž byla výzva adresována, leží podél obou vzdušných koridorů, které jsou považovány za možné trasy dalšího letu stroje po odpojení přístrojů.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že od poslední známé radarové pozice nad Jihočínským mořem letěl boeing s 239 lidmi na palubě ještě dalších několik hodin, podle všeho západním směrem.

Japonsko a  Vietnam naopak s ohledem na nový směr vyšetřování s pátracími akcemi končí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám