Hlavní obsah

Češky unesené v Pákistánu se objevily na dalším videu, mluví o smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na novém videu zveřejněném ve středu se objevily dvě mladé Češky, které byly v březnu uneseny v Pákistánu. Dívky si stěžují na svoji špatnou situaci a zmiňují hrozbu smrti. Antonie Chrástecká a Hana Humpálová prosí českou vládu o pomoc. Video pochází z 23. srpna, jedna z unesených odkazuje na noviny z toho dne.

Unesené Češky v Pákistánu mluví na novém videu o smrtiVideo: Ministerstvo zahraničních věcí

 
Článek

Dívky na videu vystupují každá zvlášť a z výpovědi první z nich plyne, že o sobě navzájem nevědí.

„Můj stav je čím dál horší. Nevím, jak dlouho budu ještě situaci zvládat, proto důrazně vyzývám ty, kdo tuto věc řeší, aby proces urychlili a vyřešili,“ pronáší na záznamu Humpálová. Chrástecká posléze dodává: „Prosím, vyviňte ten největší tlak na pákistánskou vládu, aby s našimi únosci spolupracovala. Prosím, dejte jim, co chtějí“.

Obě dívky také hovoří o své možné smrti. „Myslete na mě jenom v superlativech. Modlete se ke mně, já vás uvidím. A prosím nebuďte dlouho smutní, protože budu na hezčím místě. Mám strašně moc ráda všechny,“ říká Chrástecká. Humpálová uvádí, že v případě, že umře, chce být pohřbena ve Vodňanech po boku své babičky. Obě dívky také oznamují, jaké skladby by měly zaznít na jejich případném pohřbu.

Foto: Archiv rodin unesených dívek, ČTK

Hana Humpálová (vlevo) a Antonie Chrástecká na nově zveřejněném videu

„Video se objevilo na českém zastupitelském úřadu v Islámábádu. Rodiny unesených se rozhodly ho zveřejnit. My jsme pouze toho prostředníkem,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Dodala, že záležitost samotnou nebude resort komentovat, aby nebylo ohroženo propuštění dívek.

Je to už druhé video s unesenými. Na prvním, které se na internetu objevilo v červnu, dívky vyzvaly ČR i evropské instituce, aby se zasadily o propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové. Ta si v USA odpykává trest 86 let za přípravu teroristických útoků.

Češky unesené v Pákistánu žádají o pomocVideo: Facebook.com

O tom, že Česká republika vyjednává o propuštění zadržovaných, informoval nedávno prezident Miloš Zeman. Řekl, že dívky se pohybují v oblasti mezi Pákistánem a Afghánistánem.

Dvojici 25letých kamarádek z České republiky unesla skupina ozbrojenců v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán letos v březnu. Češky jely přes Pákistán z Íránu do Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám