Hlavní obsah

Zemřel generál Giap

Hanoj

Ve věku 102 let v pátek zemřel vietnamský generál Vo Nguyen Giap, který se do dějin zapsal jako hrdina války za nezávislost Vietnamu a jako strůjce francouzské porážky u Dien Bien Phu v roce 1954.

Foto: Profimedia.cz

Generál Vo Nguyen Giap na archivním snímku

Článek

"Mohu potvrdit, že generál Giap zemřel v 18.08 hodin (13.08 SELČ)," řekl agentuře AFP nejmenovaný vládní úředník.

Bitva u pevnosti Dien Bien Phu, kde vietnamští komunističtí povstalci zvítězili nad francouzskými oddíly a definitivně tak rozdrtili koloniální ambice Francie v Indočíně, byla jednou z nejvýznamnějších událostí vietnamských dějin. Jako vítěz z ní vyšel studovaný učitel Vo Nguyen Giap se špatně vyzbrojenou rolnickou armádou.

Ignoroval rady čínských poradců

V blízkosti laoských hranic padlo asi 2200 francouzských vojáků, další byli těžce zraněni, zhruba 10 000 se jich vzdalo a mnozí pak zahynuli na 800 kilometrů dlouhém úmorném pochodu do zajateckých táborů. Sami Vietnamci podle odhadů přišli o 8000 až 10 000 mužů, tedy o celou čtvrtinu svých sil shromážděných u pevnosti.

Giap nedal na rady čínských vojenských poradců doporučujících rychlý útok a rozhodl se pro obléhání, které se protáhlo na 56 dní. Vsadil na zákopovou válku, která byla později s úspěchem praktikována i proti Američanům a jihovietnamské armádě.

 "Prostě jsme Francouze zardousili," napsal generál Giap ve svých pamětech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám