Hlavní obsah

KLDR vypálila další dvě rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea v pondělí pokračovala už třetí den v odpalování raket krátkého doletu ze svého východního pobřeží. Jako v předešlých případech dopadly dvě střely do Japonského moře. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská obsluha mobilních raketometů

Článek

"Severní Korea opět vypálila střelu krátkého doletu. Pravděpodobně se jedná o typ rakety (země-země) KN-02," sdělil agentuře Jonhap nejmenovaný představitel jihokorejského obranného resortu. "Nyní se pokoušíme určit přesný typ střely a to, jaký cíl Sever sledoval. Bedlivě sledujeme pohyby severokorejské armády pro případ dalších odpalů," dodal.

Později ministerstvo zachytilo ještě odpal další střely, od soboty již šesté.

První raketa byla odpálena z mobilní rampy mezi 11.00 a 12.00 místního času (04.00–05.00 SELČ). Letěla severovýchodním směrem do vzdálenosti asi 120 kilometrů. Raketa KN-02 má dolet kolem 120 kilometrů. I čtyři předtím vypálené střely mají stejný dolet.

Od soboty KLDR vystřelila celkem šest raket krátkého doletu. V sobotu tři, jednu v neděli a dvě v pondělí.

Je to prý součást cvičení

"Ať je to test, nebo demonstrace síly, Severní Korea by se neměla podílet na akcích zvyšujících napětí," řekl podle mluvčí prezidentky šéf národního obranného výboru Kim Čan-so.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun starty raket v neděli označil za "nebezpečné stupňování napětí" a vyzval Pchjongjang ke zdrženlivosti a k návratu k jednacímu stolu.

KLDR uvedla, že odpálení raket bylo součástí "běžného vojenského cvičení".

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Po letošním třetím jaderném pokusu KLDR prudce vzrostlo napětí na Korejském poloostrově. Pchjongjang notně přitvrdil svou rétoriku a hrozil útoky proti Američanům poté, co byly proti KLDR zpřísněny sankce a konalo se velké společné jihokorejskoamerické vojenské cvičení, které KLDR považovala za přímé ohrožení.

Reklama

Výběr článků

Načítám