Hlavní obsah

Za bezpečnost diplomatů neručíme, vzkázala KLDR a zavírá i hranici s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během středy vyprší lhůta, kterou dala severokorejská vláda diplomatům zahraničních zastoupení k bezpečnému opuštění země. KLDR tvrdí, že po dnešku za bezpečnost diplomatů včetně těch českých neručí vzhledem k hrozící válce na Korejském poloostrově. Ve středu Severní Korea také pro turisty uzavřela významný hraniční přechod s Čínou.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s vojáky

Článek

Zahraniční vlády se rozhodly zatím své diplomaty v KLDR ponechat. To se týká také českého zastoupení.

Na severokorejské varování by měla reagovat Evropská unie společnou nótou. Dokument Severní Koreu údajně vyzývá, aby jednala uvážlivě a vzdala se názoru, že "totální válka je na spadnutí".

Ani turisté z Číny už nesmějí přes hranici

Severní Korea v úterý také varovala turisty v Jižní Koreji, aby zvážili svůj odjezd. Ve středu pak byl uzavřen i významný hraniční přechod s Čínou Tan-Tong. Nejmenovaný čínský celní úředník řekl agentuře AFP, že cestovní kanceláře nemohou vozit turisty přes hranice, neboť si to vyžádala severokorejská strana. Pohyb mezi oběma státy za obchodním účelem podle něj nebyl omezen.

Podle západních vojenských expertů se ve středu otevírá zhruba šestidenní období, během něhož by Pchjongjang mohl na východním pobřeží KLDR odpálit balistickou raketu Musudan.

Obavy z demonstrace síly Pchjongjangu zvyšuje skutečnost, že 15. dubna si severokorejský národ připomíná narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena, dědečka stávajícího vůdce Kim Čong-una.

Napětí na Korejském poloostrově roste od únorového jaderného testu Severní Koreje. Jih následně s USA spustil rozsáhlé vojenské cvičení, což vyvolalo nové hrozby ze strany KLDR. Ty vyvrcholily vypovězením příměří a uzavřením společné průmyslové zóny Kesong u demilitarizovaného pásma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám