Hlavní obsah

Pákistánská policie pátrá po dvou unesených Češkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád/Praha
Aktualizováno

Neznámí ozbrojenci unesli ve středu v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán dvě turistky z České republiky. Tamní policie po nich zatím neúspěšně pátrá. Únosci ženy údajně odvezli do Afghánistánu. Podle zástupců místní vlády se do pákistánské provincie dostaly přes hranici s Íránem.

Foto: Reuters

Pákistánská policie, ilustrační foto

Článek

Jak telefonicky sdělil zástupce českého zastupitelského úřadu, k únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Není znám ani jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné. K únosu v Balúčistánu řekla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová: "Informaci nám potvrdilo místní ministerstvo vnitra." Totožnost unesených nekomentovala.

K únosu došlo, když obě ženy jely mikrobusem v doprovodu místního policisty. Vůz zastavili ozbrojenci, kteří ženy vysadili a odjeli s nimi neznámo kam.

Do Pákistánu přijely ze sousedního Íránu, řekl ve středu agentuře AFP ministr vnitra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. "Obě ženy byly z České republiky a vstoupily na území Pákistánu jako turistky," uvedl Durrání.

Podle Durráního byly z místa únosu odvezeny i s policejní eskortou v terénním autě, z něhož únosci později policistu vyhodili a ponechali si jeho zbraň.

Agentura AP ve čtvrtek z Kvéty s odvoláním na mluvčího místních úřadů Abdala Kabduse oznámila, že únosci odvezli české turistiky do sousedního Afghánistánu. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Češky hledá zásahová jednotka

Íránsko-pákistánskou hranici české turistky překročily na přechodu Taftan, kudy prochází hlavní silnice spojující východoíránský Záhidán s Kvétou, správním střediskem provincie Balúčistán. Ozbrojenci mikrobus zastavili nedaleko obce Nok Kundí, která leží v okresu Čaghí asi 120 kilometrů od hranic.

Podle informace listu Pakistan Times policie na místo vyslala zásahové jednotky, aby po unesených pátraly a pokusily se je osvobodit. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil.

K incidentu podle Pakistan Times došlo přesně v místě, kde před dvěma lety ozbrojenci unesli turistu z Francie. Propustili ho po měsíci, když zřejmě dostali výkupné.

Únosy nejsou v Balúčistánu výjimečné. Většinou jsou dílem banditů, kteří za své oběti požadují peníze. Někdy cizince unášejí i islámští povstalci napojení na Tálibán a teroristickou síť Al Káida.

Reklama

Výběr článků

Načítám