Hlavní obsah

Severokorejci jsou připravení střílet na nepřítele

– Pchjongjang

Osmdesátiletý severokorejský válečný veterán si údajně stále schovává kulku, kterou nevypálil, když jeho země před 60 lety podepsala příměří se svým jižním sousedem. Teď - pokud se tedy dá věřit severokorejským státním médiím - tento muž dychtí po tom, aby opět střílel, napsal zpravodajský server CNN.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejští vojáci při výcviku ve střelbě

Článek

"Pořád mám jednu kulku, kterou jsem nemohl vypálit ze zákopů v 50. letech, protože američtí imperialisti a jejich loutky podepsali dohodu o příměří," citoval muže ústřední deník Korejské strany práce Rodong Sinmun. "Pošlete mě do zákopů. Dejte mi pušku. Budu střílet na nepřítele k uspokojení svého srdce."

Stejně jako on, napsal deník, i další Severokorejci po celé zemi žebroní, aby mohli vstoupit do armády v reakci na nové sankce Rady bezpečnosti OSN uvalené proti KLDR.

Jde o další dávku zveličování přicházející z uzavřeného státu poté, co Pchjongjang v pondělí odstoupil od 60 let platné dohody o příměří, která udržovala napjatý mír mezi Severní a Jižní Koreou od skončení korejské války v roce 1953.

"Všichni lidé schopní chopit se zbraně podepisují petice, aby jim bylo dovoleno vstoupit, anebo se vrátit do lidové armády ve všech provinciích a městech," napsal deník.

Jižní Korea tyto kroky bedlivě sleduje a stará se o to, aby její spojené síly s americkými vojáky, kteří jsou v zemi rozmístěni, byly připraveny na případné akce KLDR. "Existují možnosti, že by tyto kroky mohly vést k provokacím," řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-suk. Pokud tak učiní, dodal, pak "odpovíme ještě rezolutnějším a ničivějším způsobem".

Kluci se zápalkami

Stupňující se válka slov mezi oběma stranami dosáhla nové výše poté, co Pchjongjang vypověděl dohodu o příměří a přerušil také spojení přímé telefonní linky mezi oběma státy. Severní Korea uvedla, že její rozhodnutí je přímou reakcí na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, která přijala tvrdší sankce jako trest za severokorejský jaderný test z letošního února. Tyto sankce jsou podle severokorejského vedení "vyhlášením války a válečným činem".

Pchjongjang je rovněž rozzuřený ze společných vojenských cvičení, která od začátku března pořádá Jižní Korea a Spojené státy a mají trvat dva měsíce. Severokorejský vůdce Kim Čong-un v této souvislosti vytáhl staré rčení: "Kluk, který si rád hraje se zápalkami, riskuje, že uhoří," prohlásil při inspekci severokorejských vojáků.

"Všichni nepřátelé, kteří si dost často hrají s ohněm v citlivých oblastech, by měli být vhozeni do kotle, jakmile vydám rozkaz," dodal Kim, kterého citovala oficiální tisková agentura KCNA. "Jakmile padne rozkaz," řekl vojákům, "měli byste zpřelámat vazy šílených nepřátel, úplně jim přervat průdušnice, a tak jim jasně ukázat, o čem je opravdová válka."

Reklama

Související články

Severní Korea běsní, hrozí totální válkou

Severní Korea vypovídá všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou. Komunistický režim také přerušuje takzvanou červenou linku, tedy přímé telefonické spojení...

Výběr článků

Načítám