Hlavní obsah

Dům trčel uprostřed čínské dálnice jako bolavý zub, nakonec ho zbourali

V čínské vesnici Sia-čang-jang v provincii Če-ťiang byl v sobotu zbourán pětipatrový dům, jehož majitelé kvůli nízkému odškodnění odmítali ustoupit stavbě dálnice. Ta přitom už delší dobu stavení obtékala. Fotografie osamělého domu uprostřed asfaltu obletěly svět a staly se symbolem odporu Číňanů vůči šikaně ze strany státu, který často kvůli stavbám vyvlastňuje majetek. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Aly Song, Reuters

Těžké stroje přes protesty majitelů dům zbouraly.

Článek

Dům stavbě nové silnice dlouho odolával. Jeho majitel, 67letý Luo Pao-ken a jeho 65letá žena odmítali souhlasit s demolicí, protože jim stát údajně nabídl nedostatečné odškodné. Luo tvrdil, že 260 000 jüanů (822 000 korun) je méně, než kolik za dům utratil, a že nestačí ani na stavbu nového.

Foto: Aly Song, Reuters

Osamělý dům uprostřed dálnice se stal symbolem revolty proti zlovůli úřadů.

Starosta vesnice ale v sobotu agentuře AP řekl, že majitelé domu nakonec přistoupili na odškodné v původní výši. Ti to sami zatím nepotvrdili, a tak není jasné, co je nakonec přinutilo nabídku přijmout. Jejich dům v sobotu rozebraly buldozery.

Manželé žijí v domě, který stojí uprostřed dálnice

Foto: Aly Song, Reuters

Luo Pao-ken na terase svého domu před jeho zbouráním.

Úřady se snažily dálnici rychle zprovoznit, protože je hlavní spojnicí k velkému železničnímu nádraží ve městě Wen-ling, které funguje už tři roky.

Foto: Aly Song, Reuters

Luo Pao-ken před svým domem uprostřed rozestavěné dálnice.

Podobných kuriózních případů, kdy se majitelé nemovitostí berou za svá práva, už bylo v Číně zaznamenáno víc. Jedním z nejznámějších je případ domu, který byl zachován uprostřed nově vystavěného nákupního centra.

Foto: Aly Song, Reuters

Těžké stroje přes protesty majitelů dům zbouraly.

Odborníci tvrdí, že jádrem problému je příliš nízká úroveň kompenzací za zkonfiskované pozemky. Vzhledem k častým potížím s vyvlastňováním půdy, především pak ve venkovských oblastech, proto vyzývají k revizi příslušných zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám