Hlavní obsah

Čína dobývá moře, na ostrově založila nové město

Peking

Čína se rozhodla vybudovat nové město na zelené louce. Oficiálně ho otevřela v úterý, a to na ostrově Jung-sing Tao více než 320 kilometrů od pevniny v Jihočínském moři. Peking se tak snaží zajistit kontrolu nad více než dvěma milióny čtverečních kilometrů vod v Jihočínském moři, napsal britský list Daily Telegraph. Oblast si nárokují i další země regionu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína založila nové město na ostrověVideo: Reuters

 
Článek

San-ša je oficiálně 658. čínským městem. Na ostrově kratším, než je délka letištní vzletové plochy, bude žít několik stovek rybářů. K dispozici mají poštu, knihovnu, banku, obchod a nemocnici. V budoucnu zde také bude stát kasino, to má přilákat turisty.

Město povede 45členné zastupitelstvo v čele se starostou Fuem Čuang, vojákem a bývalým zástupcem velitele letectva v provincii Chaj-nan, jenž dohlédne také na správný režim pro místní vojenskou posádku.

Foto: Profimedia.cz

Supermarket v ostrovním městě San-ša

Čínská vláda plánuje z města San-ša spravovat téměř celou oblast Jihočínského moře včetně Paracelských a Spratlyových ostrovů. Na ty si ovšem činí nárok také sousední Vietnam, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan i Brunej.

Čína získala ostrov Jung-sing Tao v roce 1974 v konfliktu s Vietnamem. Jeho vláda společně s filipínskou už stačila založení ostrovního města San-ša odsoudit.

Foto: Profimedia.cz

Město San-ša bude i mít i svoji vojenskou posádku.

Právě Vietnam je ale v osídlování v Jihočínském moři o krok před Čínou, upozornil Daily Telegraph s tím, že na Spratlyových ostrovech má 600 vojáků a postavil tam i město s hotelem, školou i chrámem. V poslední době pak posvětil vyslání šesti buddhistických mnichů jako duchovních na různých ostrůvcích v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám