Hlavní obsah

Čína záhy pustí nevidomého aktivistu do zahraničí na studia

Novinky, rei
Peking
Aktualizováno

Čína v pátek oznámila, že donedávna zadržovaný nevidomý aktivista Čchen Kuang-čcheng může požádat o studium v zahraničí. Peking tak naznačil možné východisko z diplomatického problému, který řeší se Spojenými státy. Podle sdělení amerických představitelů dokumenty dostane co nejdříve. Získají je i jeho žena a děti.

Foto: US Embassy Beijing Press Office/Handout, Reuters

Čchen Kuang-čcheng

Článek

Čchen může podle prohlášení čínského ministerstva zahraničí „požádat běžnou cestou a podle zákona“ o povolení studovat za hranicemi.

Jedna  z amerických univerzit už nabídla Čchenovi možnost postgraduálního studia, uvedla BBC. "Pan Čchen dostal nabídku studia na americké univerzitě a doprovodit ho mohou i jeho manželka a dvě děti," uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová. Jakmile disident pas získá, USA podle Nulandové dají vyřízení jeho žádosti o vízum tu nejvyšší prioritu.

Muž přezdívaný Bosý právník byl přitom ještě předminulý týden v domácím vězení, odkud utekl a uchýlil se na americkou ambasádu v Pekingu. Útěk uskutečnil jen krátce před plánovanou návštěvou americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Číně.

Američané zastánce chudých zemědělců a žen několik dní ukrývali. Tento týden pak Čchen ambasádu dobrovolně opustil poté, co čínské úřady jemu a jeho rodině zaručily bezpečnost.

Ve čtvrtek ale Bosý právník změnil názor a prohlásil, že chce s rodinou Čínu opustit, protože se obává o životy příbuzných. Uvedl, že by rád odletěl v letadle s Clintonovou a telefonoval si i se zástupci amerického Kongresu.

Kauza zastínila návštěvu Clintonové v Pekingu. Ministryně prezidenta Chua Ťin-tchaa podle agentury Reuters ujišťovala, že vztahy USA a Číny jsou silné jako nikdy dřív.

Foto: ČTK/AP

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová a čínský prezident Chu Ťin-tchao

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám