Hlavní obsah

Jižní Korea střílela z ostrovů u sporné hranice navzdory varování KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jižní Korea uskutečnila v pondělí ráno dvouhodinové dělostřelecké cvičení na ostrovech, které se nacházejí u sporné námořní hranice se Severní Koreou. Pchjongjang před manévry varoval a označil je za předem připravenou vojenskou provokaci. Varoval, že na ně odpoví, ale neučinil tak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenské cvičení jihokorejské armádyVideo: Reuters

 
Článek

Cvičení se konalo v oblasti, kterou ostřelovala v roce 2010 severokorejská armáda. Tehdy byli na ostrově Jonpchjong zabiti dva vojáci a dva civilisté z Jižní Koreje. [celá zpráva]

Obyvatelé ostrovů byli před cvičením vyzváni, aby se uchýlili do podzemních krytů. Panovaly obavy ze severokorejské odvety. Přesto se cvičení uskutečnilo. KLDR se ale nenechala vyprovokovat, i když jeden ze severokorejských důstojníků řekl agentuře AP, že Severokorejci „budou odhodláni prolít svou krev při obraně své země.

Jižní Korea a KLDR jsou spolu formálně stále ve válce. Tříletý ozbrojený konflikt byl v roce 1953 ukončen pouhým příměřím. Napětí mezi oběma Korejemi v posledních letech vzrostlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám