Hlavní obsah

Havárie vrtulníku s dary nezastínila lesk severokorejských oslav

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Při havárii severokorejského vrtulníku zahynul 14. února ministr obchodu KLDR a čtyři další vysocí představitelé. Uvedla to agentura Itar-TASS. Vrtulník vezl dary pro čtvrteční oslavu 70. výročí narození nedávno zesnulého Kim Čong-ila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy nedožitých narozenin Kim Čong-ilaVideo: Reuters

 
Článek

Vrtulník havaroval poblíž hranic s Čínou u ostrova Sin-do. Při přistání zavadil ocasní částí o útes a dopadl na zem. Zachránila se jen posádka a televizní štáb. Ministra a úředníky zabila exploze.

Ve čtvrtek si Korejci připomenuli 70. narozeniny loni zesnulého Milovaného vůdce Kim Čong-ila. Svátek byl označen jako den zářící hvězdy a přejmenován byl i památník Kumsusan, kde jeho nabalzamované tělo spočinulo vedle těla jeho otce Kim Ir-sena. Nyní nese jméno Kumsusanský palác slunce.

Foto: Reuters

Dojatý severokorejský voják pochodující v řadě na přehlídce k uctění narozením zesnulého Kim Čon-ila pláče.

Náměstí zaplavily rudé květy pro Milovaného vůdce vyšlechtěných kimčongilií a na hoře nad Pchjongjangem se skvěl velký oslavný slogan. Už v úterý byla na náměstí vztyčena jezdecká socha Kim Čong-ila, která stojí vedle Kim Ir-senovy.

Foto: Reuters

Severokorejská generalita pod portrétem zesnulého Kim Čong-ila

Oslava byla nejen připomínkou „velikosti“ diktátora, ale také potvrzením následovnictví. Exhibice krasobruslařů a synchronizovaného plavání sice začínaly ve smutečním duchu připomínajícím smrt druhého v dynastii, závěr již byl prozářený a končil novou písní věnovanou jeho následovníkovi Kim Čong-unovi, třetímu v generaci. Ten se také na shromáždění stranických funkcionářů dočkal ovací vstoje. Má být zárukou, že KLDR nesejde z vytyčené cesty a zaručí zářné zítřky a skvělé místo ve světě národu. Ve skutečnosti zemi sužuje hladomor a nedostatek téměř všeho v kombinaci s útlakem.

Foto: Reuters

Korejci se klaní památce Kim Čong-ila

Součástí oslav byla ve čtvrtek i vojenská přehlídka. Kim Čong-un, který jí přihlížel, byl už ve středu jmenován generalissimem, kteroužto hodnost měl před ním jen jeho děd, Velký vůdce Kim Ir-sen.

Zatím nejsou žádné zprávy o zvířatech, která si připomenula narozeni. když Kim Čon-il zemřel, mnohá dávala najevo smutek. U jeho sochy například usedl tesknící jeřáb.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého...

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela...

Severní Koreji hrozí hladomor

Humanitární organizace se obávají, že se po smrti Kim Čong-ila ještě zhorší životní situace v zemi. Už nyní je tam akutní nedostatek potravin, uvedl list...

Výběr článků

Načítám