Hlavní obsah

KLDR potrestá ty, kdo byli po smrti Kima málo smutní

Novinky, rei
Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea začala s trestáním každého, kdo nebyl po smrti vůdce Kim Čong-ila v prosinci dostatečně smutný. Tvrdí to jihokorejský server Daily NK. Úřady podle zdroje takovým lidem udělují tresty přinejmenším půl roku v pracovním táboře. Začínají prý také soudy s těmi, kdo chtěli v době státního smutku zemi opustit.

Článek

Státní agentura KCNA mezitím oznámila, že vůdcovo tělo bude nabalzamováno a vystaveno vedle mrtvoly jeho otce Kim Ir-sena v památníku Kumsusan v Pchjongjangu. Zatím není jasné, kdo náročnou balzamovací proceduru, při níž je třeba tělo zcela vysušit, provede. Když v roce 1994 zemřel Kim Ir-sen, uskutečnili nabalzamování odborníci z Moskvy. Podle některých zpráv se tentokrát úkolu zhostí sami Severokorejci.

Procedura může trvat až rok a zchudlou zemi přijde na nemálo peněz. Podle Andreje Lankova, ruského autora knih o KLDR, zaplatil Pchjongjang balzamovačům těla Kim Ir-sena v 90. letech milión dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR se utápí v slzách, pohřbívá drahého vůdceVideo: Reuters

Postaví i věže nesmrtelnosti

Kim Čong-il se tak přiřadí k řadě komunistických tyranů, jejichž těla nabalzamovali, aby předákům zajistili nesmrtelnost. V minulosti tak bylo naloženo s mrtvolami Lenina, Stalina, Mao Ce-tunga a Ho Či Mina. Například Stalina pak ale za pár let pohřbili.

Ústřední výbor komunistické strany už Kim Čong-ila prohlásil za „věčného vůdce“ a údajný den jeho narození 16. února bude od nynějška slaven jako Den zářící hvězdy. Kromě toho, že uchová jeho tělo pro příští dekády, plánuje ještě režim po celé zemi vztyčit na věčnou vůdcovu památku „věže nesmrtelnosti“ a rozmístit nové portréty usmívajícího se Kima, upozornil britský list The Guardian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám