Hlavní obsah

Kaddáfí vyjednává o azylu i s Běloruskem, tvrdí exministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí si uvědomuje, že už dlouho nemůže zůstat v Libyi, a je možné, že ji v příštích týdnech opustí. V rozhovoru odvysílaném ve čtvrtek italskou televizí to řekl někdejší libyjský ministr zahraničí Abdar Rahmán Šalgham.

Článek

Kaddáfí prý vyjednává o azylu s nejmenovanou africkou zemí nebo s Běloruskem. "Snaží se zajistit tři věci - odjet z Libye, získat peníze a uchránit se před Mezinárodním trestním soudem," řekl Šalgham, který podle agentury Reuters Libyi zastupuje stále při OSN.

"Chce se dostat do jiné africké země nebo i do Běloruska, protože tamní prezident je jeho přítel. Myslím, že Libyi opustí do dvou, maximálně tří týdnů," prohlásil Šalgham.

Kaddáfí tvrdí, že hodlá v Libyi zůstat a bojovat do konce. Dnes ale libyjská televize vysílala nahrávku, v níž plukovník ostře kritizoval NATO za údajné vraždění civilistů, a pohrozil pomstou.

Reklama

Související články

Zástupce libyjských povstalců jedná v Číně

Předseda libyjské Přechodné národní rady Mahmúd Džibríl přicestoval v úterý na dvoudenní návštěvu Číny. S vládou by měl jednat o možnostech ukončení vlekoucího...

NATO přišlo v Libyi o vrtulník

Severoatlantická aliance přišla v Libyi o bezpilotní helikoptéru. Oznámil to mluvčí aliance Mike Bracken, uvedla v úterý BBC.

Výběr článků

Načítám