Hlavní obsah

Izraelské letadlo útočilo v Súdánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Chartúm
Aktualizováno

Izraelské letadlo podniklo v úterý v noci nálet na rudomořské pobřeží v Súdánu. U Port Súdán útočilo na vůz, v němž se nacházeli dva lidé. Informovala o tom izraelská média a súdánská vláda obvinila židovský stát z podniknutí náletu. Jeruzalém to nekomentoval.

Článek

Zpráva se objevila na titulních stranách předních izraelských deníků. „Záhadný útok v Súdánu“ či „Likvidace v Súdánu“, hlásaly titulky. Podrobností k náletu je však poskrovnu a články často odkazují na zahraniční informační zdroje. Oba muži v autě Hyundai Sonata jedoucím po cestě k letišti asi 15 kilometrů na jih od města údajně zemřeli.

„Raketa z neznámého zdroje zničila auto,“ řekl agentuře Reuters policejní mluvčí ze súdánského přístavního města.

Místní rozhlasové stanici předtím sdělil, že střela byla zřejmě vypálena od moře. Podle předsedy parlamentu Ahmeda Tahíra se nad pobřežím objevil letoun a zase se nad Rudé moře vrátil.

"Máme důkazy, že útok podnikl Izrael," řekl súdánský ministr zahraničních věcí Alí Ahmad Karti. "Jsme si tím naprosto jisti."

Letoun možná doprovázely vrtulníky

Server Ha´arec napsal, že na narušení prostoru reagovala vzdušná obrana, ale letadlo se střelám vyhnulo. „Slyšeli jsme tři hlasité výbuchy. Vyběhli jsme ven, abychom viděli, co se stalo, a svědkové nám řekli, že viděli dvě helikoptéry, které vypadaly jako (americké) Apache,“ řekli agentuře Reuters svědkové na letišti v Port Súdán. Oběti měly s autem směřovat do města právě z letiště, upřesnil Tahír.

Apache má ve výzbroji Izrael.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelská posádka u vrtulníku AH-64 Apache

Levicový deník Ha’arec naznačil spojitost s dodávkami zbraní pro palestinské pásmo Gazy. Izraelští představitelé v minulosti vyjadřovali obavy, že se zbraně pašují přes Súdán, jehož vláda má s hnutím Hamás, které Gazu ovládá, dobré vztahy.

Súdánská vláda v lednu 2009 obvinila Spojené státy, že jejich letadla zaútočila na kolonu nákladních vozů a zabila 39 lidí. Američané útok oficiálně popřeli. Podle dalších spekulací mohl útok podniknout Izrael, neboť kolona 17 vozů převážela zbraně, a to zřejmě do pásma Gazy. I Jeruzalém to ale popřel. Středeční zprávy nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám