Hlavní obsah

Američtí vojáci pózovali v Afghánistánu s mrtvými těly civilistů, znetvořili je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Seattle

Německý časopis Der Spiegel zveřejnil dvě fotografie, na kterých američtí vojáci pózují se zabitým afghánským civilistou. Celkem jich pořídili čtyři tisíce. Z mrtvých si také odřezávali trofeje. Velitelé v Afghánistánu se bojí, že by fotografie mohly vyvolat nepokoje a veřejné pohoršení. Americká armáda se omluvila za činy vojáků, kteří už stojí před soudem, informuje list Guardian.

Článek

„Snímky, jež zveřejnil Der Spiegel, zobrazující činy, které nás odpuzují jako lidské bytosti a jsou v rozporu se standardy a hodnotami armády Spojených států. Omlouváme se za bolest, kterou tyto fotografie způsobují," uvádí podle ČTK armáda v oficiální reakci.

Snímky byly zabaveny při vyšetřování skupiny dvanácti amerických vojáků, kteří od loňského roku čelí obžalobě v souvislosti se zabíjením civilistů v afghánské provincii Kandahár.

Záběry ukazují posádku obrněného transportéru Stryker, jak pózuje s těly zabitých afghánských civilistů. Posádka se stylizovala do role komanda zabijáků.

Mullovi uřízli malíček a vytrhali zuby

Například loni v květnu při hlídce viděli obvinění mullu (muslimský duchovní), který stál u silnice. Shodili ho do příkopu, kde si musel kleknout. Velitel skupiny, seržant Calvin Gibbs, pak náhle vytáhl granát a nařídil mullu zastřelit. Mrtvému seržant uřízl malíček a vypáčil zuby.

Nadřízeným řekl, že mulla se jim pokoušel vyhrožovat, že má granát a on neměl jinou možnost, než jej zastřelit.

Pět mužů je souzeno za vraždy

Pět mužů je v současnosti souzeno za vraždy tří civilistů. Některým hrozí trest smrti, dalším doživotí. Sedm lidí pak za to, že se snažili zločiny ututlat. Souzení se také snažili, aby mrtví vypadali, jako by to byli bojovníci Tálibánu, kteří útočili na Američany. Další obvinění zahrnují zhanobení těl, protože si z nich odřezávali trofeje, pořizování obrázků a videí obětí (jedná se o 4000 souborů), a také závislost na drogách.

Panují obavy, že by tyto fotografie mohly mít ještě horší dopad na veřejné mínění, než záběry mučení zadržených v irácké věznici Abú Ghrajb v roce 2004, a mohly by v Afghánistánu vyvolat protiamerické a protizápadní nálady. Důvodem je i to, že Afghánci byli zabiti a těla znetvořena, což je harám (zakázané podle islámského práva).

Reklama

Související články

V afghánské škole explodovala bomba

Ve škole ve východním Afghánistánu v úterý vybuchla bomba. Zabila jejího ředitele a dva učitele, informovala agentura DPA s odkazem na vládního mluvčího.

Výběr článků

Načítám