Hlavní obsah

Při dalším silném zemětřesení na Novém Zélandu zemřelo 65 lidí

– Christchurch • Aktualizováno

Silné zemětřesení v novozélandském Christchurchi dosáhlo v úterý síly 6,3 stupně Richterovy škály. Premiér John Key oznámil, že zahynulo nejméně 65 lidí. Starosta města doplnil, že zavaleno zůstává odhadem 200 lidí. Podle konzulátu v Sydney nejsou zatím žádné zprávy o případných zraněních Čechů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nový Zéland zasáhly ničivé otřesyVideo: Reuters

 
Článek

Úřady předpokládají, že počet mrtvých bude ještě vyšší. Zřítilo se totiž množství budov, v jejichž troskách záchranáři pátrají po zavalených lidech. Sesunuté zdivo zablokovalo mnohde ulice.

Vedoucí konzulátu ČR v Sydney Pavel Pitel sdělil, že zatím nemá informace o tom, že by na Novém Zélandu čeští občané utrpěli zranění nebo přišli o život. Upozornil však, že spojení s postiženým městem je složité a situace se nadále vyvíjí.

Americká geologická služba (USGS) lokalizovala ohnisko zemětřesení ve čtyřkilometrové hloubce asi pět kilometrů jihozápadně od města.

Foto: Jason Tweedie, Reuters

Otřesy pobořily množství domů.

Policie evakuuje obyvatele i zaměstnance z budov v centru města, jelikož budovy tam byly částečně poškozeny už při loňském zářijovém zemětřesení. Podle sdělení místního rozhlasu se zřítil kostel blízko městského centra. Otřes shazoval počítače se stolů, kácely se skříně i jiný nábytek.

Neprůjezdný je most. Otřes poškodil pozemní komunikace a vyvolal také několik požárů. Mnohé domy mají vážné trhliny ve zdivu.

Foto: Reuters

Zničená budova v Christchurchi na Novém Zélandu

Starosta Bob Parker vyhlásil ve městě výjimečný stav a nařídil evakuaci lidí z centra města. V ulicích už byli rozmístěni vojáci, jejichž úkolem je pomáhat obyvatelům, respektive střežit oblast.

Mezi mrtvými jsou i cestující ze dvou autobusů, na něž dopadly trosky budov z velké výšky. Pod zříceným zdivem se ocitlo mnoho automobilů.

Přerušeny jsou dodávky vody i elektřiny, přerušeno je telefonní spojení. Mimo provoz je letiště. Z porušeného potrubí zalévá ulice voda.

Foto: Jason Tweedie, Reuters

Loni bylo zemětřesení ještě silnější

Od loňského 4. září, kdy druhé největší město souostroví Christchurch postihlo ničivé zemětřesení o síle 7,1 stupně, zažilo toto město na Jižním ostrově stovky následných otřesů. Utrpělo rozsáhlé škody, zraněno tehdy ale bylo jen několik málo lidí, jelikož přírodní živel udeřil v ranních hodinách, kdy bylo na ulicích jen minimum lidí.

V úterý ale zemětřesení postihlo město v době oběda a v ulicích, obchodech či restauracích se pohybovalo velké množství obyvatel.

Foto: Layton Duncan, Reuters

Zemětřesení jsou na Novém Zélandě častá, protože tu na sebe narážejí dvě velké zemské desky. Seizmologové v této ostrovní zemi zaznamenají až 15 000 zemětřesení ročně, ale nanejvýš 150 jich člověk vnímá a dvě desítky dosahují pětistupňové hodnoty.
Největší katastrofa postihla v roce 1931 město Napier na Severním ostrově. Tehdy tam zahynulo více než 250 lidí. Zemětřesení z července 2009 o síle 7,8 stupně způsobilo, že se jižní cíp země posunul o 30 centimetrů blíže k Austrálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám