Hlavní obsah

Barmská armáda používá vězně k čištění minových polí

Novinky, rei
Rangún

Barmští vězni, kteří nemají prostředky na podplacení dozorců, slouží armádě jako lidské štíty, tlumočil v pátek tvrzení barmského Sdružení na pomoc politickým vězňům britský list The Daily Telegraph. Podle sdružení musí vězni chodit před armádními jednotkami, aby vlastními těly čistili minová pole.

Foto: Profimedia.cz

Barmští vojáci

Článek

Sdružení uvedlo, že na 600 vězňů vyslaných k hranici s Thajskem, kde armáda od listopadových voleb bojuje s odštěpeneckou skupinou Demokratické buddhistické armády Karenů, utrpělo vážné zranění. Smůlu podle sdružení mají ti, kdo nejsou schopni podplatit vězeňské dozorce, aby se odvodu do armády vyhnuli. Tam slouží jako nosiči vojenského materiálu a munice, tvrdí trojice vězňů, kterým se podařilo uprchnout do thajského Mae Sotu.

„Museli jsme nosit munici, vybavení a jídlo pro vojáky,“ řekl nejstarší z nich, 28letý Thaung Htay Oo. „Nejhorší ale je, že použili vězně k vyčištění minových polí. Spoustu vězňů, kteří byli nuceni jít před vojáky, nášlapné miny zranily,“ dodal.

„De facto vězně popravují. To se kvalifikuje jako zločin proti lidskosti,“ kritizoval záležitost v rozhovoru pro barmský časopis Íravádí Bo Kyi ze zmíněného sdružení.

Chudá Barma patří k nejizolovanějším zemím světa. Vojenská junta jí vládne tvrdou rukou od roku 1962, ve vězení je množství lidí z politických důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám