Hlavní obsah

Armády obou Korejí snížily pohotovostní stupeň

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Armády obou Korejí a Spojených států snížily pohotovostní stupeň. Jižní Korea a USA se ke kroku uchýlily na základě zhodnocení, podle něhož Severní Korea rovněž zvolnila pohotovostní režim pro své jednotky na západním pobřeží. Uvedla to v pátek jihokorejská agentura Jonhap.

Článek

„Zjišťujeme, zda tyto kroky souvisí se smířlivými gesty Severu a jeho nabídkou k rozhovorům,“ citovala agentura nejmenovaného vládního činitele. Ministerstvo obrany se ke zprávě odmítlo vyjádřit.

Zvyšující se napětí na Korejském poloostrově narostlo po listopadovém dělostřeleckém útoku Severokorejců proti ostrovu Jonpchjong, který si KLDR nárokuje, protože nesouhlasí s námořní hranicí vytyčenou OSN po korejské válce v roce 1953.

Jižní Korea na útok reagovala nebývalým množstvím vojenských manévrů, přičemž se do některých zapojilo i americké námořnictvo. Soul rovněž přijal vůči Severu tvrdší linii. KLDR vyhrožovala odvetou v případě posledních cvičení, ale nakonec varování stáhla. Ve středu vyzvala Jih k bezpodmínečným rozhovorům.

Obě země jsou stále de facto ve válce, konflikt v padesátých letech ukončily pouze příměřím.

Reklama

Související články

Jižní Korea spustila další vojenské manévry

Jižní Korea ve čtvrtek zahájila další vojenské cvičení, kterého se účastní pozemní síly i letectvo. Na rozsáhlých manévrech se má podílet 800 vojáků a většinou...

Výběr článků

Načítám