Hlavní obsah

Oběste je, vyzvaly noviny v Ugandě při zveřejnění seznamu homosexuálů

– Kampala

Ugandský deník zveřejnil seznam nejznámějších gayů a lesbiček v zemi i s jejich fotografiemi a adresami. Přípisek vedle titulku na přední stránce hlásal: "Oběste je". Na případ ve středu upozornila americká stanice CNN.

Článek

„Vyzvali k našemu oběšení, apelovali na lidi, aby vzali zákon do svých rukou. Máme strach,“ citovala stanice 29letou Julian Pepeovou, programovou koordinátorku organizace sexuálních menšin, jejíž jméno bylo rovněž na seznamu. Dodala, že někteří lidé museli kvůli zastrašování i fyzickým útokům změnit práci a přestěhovat se.

Deník Rolling Stone, který nemá nic společného se stejnojmenným americkým magazínem, zveřejnil sto fotografií homosexuálů počátkem měsíce. Výzva k lynči byla zvýrazněna ve žlutém rámečku.

Podle zástupců komunity novinová kampaň ještě umocní stigmatizování homosexuálů v zemi. Vláda to tak ale nevidí. „Aktivisté pořád lžou. Je to jejich způsob mobilizování podpory zvenčí,“ reagoval ministr pro integritu Nsaba Buturo. Doplnil, že v parlamentu bude brzy představen nový zákon proti homosexuálům. „Samozřejmě, že doufám, že bude přijat,“ uvedl.

Loni se jeden poslanec snažil prosadit trest smrti či dlouholeté vězení pro homosexuály. Návrh zákona byl stažen až po stížnostech ze zahraničí. Podle Pepeové je homosexualita v Ugandě už teď trestána vězením na 14 roků a déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám