Hlavní obsah

Australská policie používá tasery proti duševně nemocným

– Sydney

Australská policie používá příliš často omračující taser proti lidem s duševním onemocněním. Vyplývá to z pět let trvajícího výzkumu, který si ve státě Victoria objednala federace spravující centra právní pomoci, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Taser omračuje pomocí silného elektrického výboje.

Článek

Studie konstatuje, že policie sice taser užívá vzácně, ale pozoruhodně často proti duševně nemocným lidem. Ve Victorii za uvedený čas nasadili policisté taser 83krát, z toho v 85 procentech případů proti lidem s duševním onemocněním. V 32 procentech případů byl taser použit opakovaně a v 28 procentech nebyla pacifikovaná osoba ozbrojena. Ve třetině z celkového počtu situací lidé, proti nimž byl taser nasazen, nereagovali na instrukce policistů.

Podle federace, která si studii objednala, výsledky ukazují na systematické chyby. Vedení policie státu Victoria ale uvedlo, že informace jsou zavádějící. „Z našich dat ohledně taserů vyplývá, že policisté reagovali na vážné incidenty s lidmi, kteří jsou agresivní a násilničtí,“ uvedlo s tím, že pravidla o nasazování taserů nicméně přehodnocuje.

Používání taserů vyvolalo minulý týden v Austrálii pobouření po zveřejnění videa, na němž muž v Západní Austrálii, údajně duševně nemocný domorodec, obdržel třináct zásahů taserem. [celá zpráva]

Nebezpečný taser má i česká policie

Taser omračuje pomocí silného elektrického výboje a podle odborníků skrývá rizika. U některých lidí totiž může vyvolat srdeční arytmii, nebo dokonce infarkt. Cílem taserů je paralyzovat, OSN ale před třemi lety označila jejich používání za formu mučení, protože vyvolává extrémní bolest a někdy i smrt.

Paralyzér má ve svém arzenálu také zásahová jednotka české policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám