Hlavní obsah

Mrtvé dítě najednou otevřelo oči poté, co je matka dvě hodiny objímala

– Canberra
Novinky, Vladimír Michna

K neuvěřitelnému případu došlo v jedné australské nemocnici. Žena porodila předčasně dvojčata a lékaři jí řekli, že jedno z nich nemá šanci na přežití. Poté jí ho dali, aby se s ním naposledy rozloučila. Po dvou hodinách laskání v náručí však novorozenec otevřel oči.

Článek

Lékaři nedávali malému Jamiemu Oggovi žádné šance na přežití. Spolu se sestrou Emily se narodil ve 27. týdnu těhotenství a vážil necelý kilogram. Po 20 minutách boje o jeho život a pokusů přimět jej dýchat byl prohlášen za mrtvého, informoval ve čtvrtek Daily Mail.

Lékaři jej poté dali na chvíli pochovat jeho matce Kate a otci Davidovi, aby se s dítětem společně rozloučili. Jejich objetí a laskání „mrtvého“ tělíčka však zřejmě přispělo k tomu, že dítě začalo jevit známky života.

Po několika minutách jsem začala cítit, že se hýbe... Pomyslela jsem si, bože, co se děje. Po chvíli otevřel oči.
matka dítěte Kate Oggová

Matka mu poté dala své mléko, které olízl z jejího prstu, a malý Jamie začal k překvapení všech pravidelně dýchat. Kate, která nyní o svém „zázraku“ vypráví, zdůrazňuje důležitost tzv. "péče kůže na kůži", v Austrálii také známé jako „klokaní dotek“. Princip je v položení dítěte na kůži jeho matky.

V obvyklých případech se dítě dává do inkubátorů. Kate řekla, že se jí lékař zeptal na jméno dítěte. Jamie, odpověděla. „Otočil se ke mně s mým synem, který byl již zabalený a řekl: Je mi líto, ztratili jsme ho, nezvládl to. Byl to nejhorší pocit, který jsem kdy cítila,“ popisuje Kate.

Sundala jsem si šaty a položila ho na svou hruď tak, aby jeho hlava ležela přes mou paži. A takto jsem ho držela.
matka dítěte Kate Oggová

"Rozbalila jsem Jamieho z jeho přikrývky. Byl tak ochablý, jeho ruce a nohy padaly podél jeho tělíčka. Sundala jsem si šaty a položila ho na svou hruď tak, aby jeho hlava ležela přes mou paži. A takto jsem ho držela,“ popsala Kate objetí, které pomohlo navrátit jejího syna mezi živé.

„Vůbec se nehýbal a my na něj začali mluvit. Řekli jsme mu, jak se jmenuje a že má sestru“. Jamie občas zalapal po dechu, což však lékaři popsali jen jako reflexní pohyb.

Lékař jen kroutil hlavou

„Po několika minutách jsem začala cítit, že se hýbe... Pomyslela jsem si, bože, co se děje. Po chvíli otevřel oči. Byl to zázrak,“ popsala šťastná matka.

Poté začal hýbat i hlavou. Lékaři, který Jamieho prohlásil za mrtvého, sdělili, že se hýbe a dýchá, ten to však opět označil za reflexní pohyby s tím, že není žádná šance, aby dítě žilo.

Dítě začalo přijímat mléko z prstu matky a v tom okamžiku se lékař vrátil. Stetoskopem si poslechl hrudník dítěte a začal kroutit hlavou se slovy: „Nevěřím tomu“.

Manžel Kate David v australské televizi řekl, že má naštěstí velmi silnou ženu a že Jamie přežil díky ní. Lékař, který dítě označil za mrtvé, do pořadu odmítl přijít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám