Hlavní obsah

KLDR měla prodat rakety Al-Káidě i Tálibánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný afghánský povstalecký vůdce a muž označovaný za pobočníka šéfa teroristické sítě Al-Káida v Severní Koreji nakoupili rakety země-vzduch. Podle neověřené zprávy americké tajné služby, kterou zveřejnil server Wikileaks, se tak stalo v roce 2005.

Foto: Profimedia.cz

V KLDR měl nakupovat rakety Gulbuddín Hekmatjár.

Článek

„Devatenáctého listopadu 2005 vůdce strany Hezbe islámí Gulbuddín Hekmatjár a doktor Amin, finanční poradce Usámy bin Ládina, spolu z Íránu letěli do Severní Koreje,“ jmenuje zpráva blízké spojence afghánského Tálibánu a šéfa Al-Káidy, kterého označuje pouze jménem. Dodává, že dvojice se v KLDR zdržela dva týdny a uzavřela dohodu s vládou o dálkově ovládaných protileteckých střelách. Dodávka se měla uskutečnit hned zpočátku roku 2006. Podmínky dohody nejsou zmíněny. Oba muži se měli z KLDR vrátit do Afghánistánu.

O osmnáct měsíců později byl v Hílmandu raketou sestřelen americký vrtulník CH-47 Chinook, uvádí se v dalším dokumentu Wikileaks. Americká armáda o pádu stroje nikdy neinformovala. Zpráva z 30. května 2007 dodává, že incident nikdo nepřežil. Armádní vyšetřování prý prokázalo, že helikoptéru nesestřelil RPG, ale pravděpodobně raketa země-vzduch.

Jméno údajného doktora Amina se v souvislosti s Al-Káidou objevilo vůbec poprvé. Britský deník The Guardian napsal, že jde o Amina Al-Haqa, kterého v lednu 2008 zatkly pákistánské bezpečnostní síly v Láhauru a vyslýchaly na neznámém místě. Kde by mohl být teď, se neví.

Al-Káidě schází peníze

Mezitím ve čtvrtek informovala agentura AP o další, v pořadí třetí výzvě Al-Káidy sponzorům za posledních čtrnáct měsíců. Al-Káida je žádá o více finančních příspěvků. Zpráva umístěná na internetu obsahovala i starší zvukové bin Ládinovo poselství, v němž vyzval obchodníky, aby Al-Káidě posílali peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám