Hlavní obsah

Jižní Korea zastavila obchod s KLDR, napětí roste

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jižní Korea zastavila obchodní výměnu se svým severním protějškem a žádá omluvu za nedávné potopení své korvety Čchonan. Z útoku na loď hodlá Severní Koreu obvinit i v Radě bezpečnosti OSN. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová po rozhovorech v Číně vyzvala země v oblasti, aby se zabývaly "vysoce nebezpečnou situací, kterou vytvořila Severní Korea".

Článek

Jihokorejský prezident I Mjong-bak řekl, že ti, kdo jsou za potopení korvety, při němž zemřelo 46 námořníků, odpovědní, musí být potrestáni. Soul podle něj nebude dál tolerovat "jakýkoli provokativní čin ze strany Severu a bude podporovat princip odstrašování".

Mjong-bak doplnil, že od nynějška mají severokorejské obchodní lodě zákaz vplout do jihokorejských vod. Prezident v televizním vystoupení řekl, že jeho země zapomněla, že sdílí hranici s jedním z nejmilitantnějších režimů na Zemi.

Soul svá opatření oznámil necelý týden poté, co komise složená z amerických, britských, australských a švédských expertů oznámila, že loď potopilo torpédo. Na mořském dně se našly úlomky dokazující, že bylo vyrobeno v KLDR.

USA Soul podpořily. V prohlášení Bílého domu stojí: "Podpora Spojených států obraně Jižní Koreje je jednoznačná a a prezident nařídil svým vojenským velitelům, aby úzce spolupracovali se svými protějšky v Jižní Koreji s cílem zajistit připravenost zabránit budoucí agresi."

Pchjongjang obvinění odmítá s tím, že je smyšlené. Pohrozil odplatou.

Útoky, z nichž je viněna KLDR
leden 1967 - jihokorejská válečná loď terčem útokem při hranici, 39 mrtvých
leden 1968 - útok na prezidentský palác v Soulu, 71 obětí
říjen 1983 - bombový útok na hotel v Rangúnu, v němž byl ubytován jihokorejský prezident, 21 mrtvých
listopad 1987 - pumový útok na jihokorejské letadlo, zemřelo 115 lidí
březen 2010 - potopení korvety Čchonan, 46 obětí
zdroj: BBC

Reklama

Výběr článků

Načítám