Hlavní obsah

Dospěli jsme k jaderné fúzi, ohlásila Severní Korea

Soul

Severní Korea, jedna z nejchudších zemí světa, ve středu oznámila, že se jí podařilo dospět k jaderné fúzi pro výrobu energie. Podle oficiálního severokorejského listu Rodong Sinmum je to velký průlom v rozvoji jaderné technologie.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

Orgán vládnoucí komunistické strany uvedl, že pro režim v Pchjonjangu je to "rozhodující krok v rozvoji technologie nové energie". Nezmiňuje se ale o případném využití této jaderné technologie pro vojenské účely s výhledem na výrobu zbraní.

"Úspěch jaderné fúze je velká událost která ukazuje rychlý rozvoj věd a technologií Korejské lidově demokratické republice," uvádí oficiální orgán režimu Kim Čong-ila, který tvrdí, že již vlastní atomovou bombu vyrobenou na základě jaderného štěpení.

Severokorejští experti pracovali tvrdě na rozvoji této technologie svou vlastní cestou, tvrdí list.

"Vypadá to vysoce nepravdivě a hrubě přehnané," řekl expert z univerzity v Soulu. "Možná, že provedli nějaký experiment menšího rozměru," dodal podle agentury Reuters.

Severokorejský režim, jehož jedním z posledních spojenců je Čína, pracuje desetiletí na programu jaderných zbraní založených na plutoniu. Loni v září Pchjongjang poprvé oznámil, že dospěl do konečné fáze procesu obohacování uranu, což je další technologie výroby atomové zbraně.
V březnu zase oznámil, že postaví lehkovodní jadernou elektrárnu, pro niž použije místní jaderné palivo.
KLDR dvakrát otestovala jadernou bombu. Podle jihokorejské stanice YTN připravuje třetí test.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám