Hlavní obsah

Melaminový skandál v Číně pokračuje, uzavřeny další mlékárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští inspektoři, kteří po celé zemi již týden pátrají po potravinách kontaminovaných melaminem, uzavřeli v severozápadní části země několik mléčných farem. Zároveň zabavili 72 tuny práškového mléka obsahujícího melamin. Napsal to dnes čínský deník China Daily, podle něhož by v regálech obchodů mohlo být ještě téměř 100 tun kontaminovaného mléka v prášku z této výrobny.

Článek

Inspektoři nyní uzavřeli mlékárnu v Ning-sie poté, co zjistili, že továrna opětně zabalila a prodala 170 tun melaminem znehodnoceného mléka, jež obdržela jako splátku dluhu, napsal deník s odvoláním na místní úřady. Neuvedl nicméně, odkud mléko pocházelo.

Ve stejné oblasti byla uzavřena také mlékárna, která měla spojení s mlékárenským podnikem v Šang-haji - ten byl uzavřen už v loňském roce v souvislosti s prodejem výrobků obsahujících melamin.

Minulý týden byli v sousední provincii Šan-si zatčeni tři lidé kvůli výrobě a prodeji produktů s melaminem.

Odhalení melaminu v mléce způsobilo v roce 2008 v Číně rozsáhlý skandál. Na selhání ledvin po konzumaci znečištěného mléka zemřelo nejméně šest dětí a na 300 000 dalších onemocnělo. Přestože tehdy vláda slibovala, že se nic podobného nesmí opakovat, zjišťují nyní zdravotní kontroloři, že se v regálech obchodů znovu melaminem kontaminované výrobky objevují, a co hůř, že se po přebalení do prodeje vrací i část produktů stažených při předchozích zátazích.

Čína loni dvě osoby za jejich úlohu v "melaminovém skandálu" odsoudila k trestu smrti a v listopadu je popravila.

Melamin se běžně používá při výrobě plastů a hnojiv, ale čínští výrobci jej přidávali do sušeného mléka kvůli zvýšení zisku a oklamání inspektorů zkoumajících obsah bílkovin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám