Hlavní obsah

Za deset let bude mít 24 miliónů Číňanů problém najít si ženu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Více než 24 miliónů čínských mužů bude mít do roku 2020 problém najít si ženu. Vyplývá to ze zjištění Čínské akademie sociálních věd, které citoval server BBC.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Nepoměr chlapců a dívek mezi novorozenci je podle akademie nejvážnějším demografickým problémem země s 1,3 miliardou obyvatel. Hlavním faktorem ve společnosti tradičně upřednostňující muže nadále zůstává umělé přerušení těhotenství, čeká-li žena holčičku. Akademie to nazývá „krajně běžnou“ praxí a obzvlášť to platí v zemědělských regionech po zavedení ultrazvuku koncem 80. let.

Z posledních statistik vyplývá, že na každých 100 nově narozených holčiček připadá 119 chlapců. Zejména v chudších a odlehlých oblastech hrozí mužům, že budou celý život sami. V některých provinciích je poměr 130 chlapců na 100 dívek.

„Šance na vstup do manželství bude vzácná pro muže na venkově starší 40 let. S postupem let budou více závislí na sociálním zabezpečení a budou mít méně domácích prostředků, na které se budou moci spolehnout,“ uvedl výzkumník Wang Kuang-čou.

Dalším negativním důsledkem je už zaznamenaný nárůst prostituce z donucení a obchodu s lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám