Hlavní obsah

Peking zasáhla brzká zima kvůli omylu Úřadu pro úpravu počasí

Novinky, Tomáš Reiner
Peking

Čínským meteorologům se podařilo vyvolat nejranější sněžení nad Pekingem za poslední dekádu, ovšem omylem. "Pomohl" jim k tomu jodid stříbrný vpravený do dešťových mraků.

Foto: Grace Liang , Reuters

Zakázané město v Pekingu

Článek

Státní Úřad pro úpravu počasí do mraků vstříkl 186 dávek chemické sloučeniny. Jodid stříbrný měl spustit déšť na vyprahlou zemi a podpořit obilnou produkci. Místo deště však o víkendu zasáhla Peking studená fronta a husté sněžení, které ochromilo provoz na silnicích, na železnici i ve vzdušné dopravě.

Foto: Grace Liang , Reuters

Zakázané město v Pekingu

Ovlivňování počasí není v Číně nic neobvyklého. V únoru úřady v Pekingu vyvolaly sněžení, aby ulehčily zemi od sucha. Před oslavami říjnového 60. výročí komunistického zřízení v zemi zase armáda rozstřílela mraky, aby v den výročí bylo nebe nad hlavním městem blankytně modré.

Zatímco jih Číny se často potýká se záplavami, její sever je vyprahlý. Kupříkladu v provincii An-chuej pršelo o víkendu poprvé za dva měsíce. Čínští zemědělci často na dešťové vodě plně závisí, protože nemají zavlažovací systémy. Vláda chce situaci na severu země změnit a plánuje tam vodu přivádět ze vzdálených jižních přehrad. [celá zpráva]

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám