Hlavní obsah

Peking zasáhla brzká zima kvůli omylu Úřadu pro úpravu počasí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínským meteorologům se podařilo vyvolat nejranější sněžení nad Pekingem za poslední dekádu, ovšem omylem. "Pomohl" jim k tomu jodid stříbrný vpravený do dešťových mraků.

Foto: Grace Liang , Reuters

Zakázané město v Pekingu

Článek

Státní Úřad pro úpravu počasí do mraků vstříkl 186 dávek chemické sloučeniny. Jodid stříbrný měl spustit déšť na vyprahlou zemi a podpořit obilnou produkci. Místo deště však o víkendu zasáhla Peking studená fronta a husté sněžení, které ochromilo provoz na silnicích, na železnici i ve vzdušné dopravě.

Foto: Grace Liang , Reuters

Zakázané město v Pekingu

Ovlivňování počasí není v Číně nic neobvyklého. V únoru úřady v Pekingu vyvolaly sněžení, aby ulehčily zemi od sucha. Před oslavami říjnového 60. výročí komunistického zřízení v zemi zase armáda rozstřílela mraky, aby v den výročí bylo nebe nad hlavním městem blankytně modré.

Zatímco jih Číny se často potýká se záplavami, její sever je vyprahlý. Kupříkladu v provincii An-chuej pršelo o víkendu poprvé za dva měsíce. Čínští zemědělci často na dešťové vodě plně závisí, protože nemají zavlažovací systémy. Vláda chce situaci na severu země změnit a plánuje tam vodu přivádět ze vzdálených jižních přehrad. [celá zpráva]

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám