Hlavní obsah

Ropná katastrofa u Timoru je druhá Aljaška 1989, bijí vědci na poplach

Novinky, Tomáš Reiner
Canberra

Havárie vrtu na dně Timorského moře, kvůli níž už třetí měsíc vytékají do vody milióny litrů ropy, je ekologickou katastrofou, jejíž dlouhodobé účinky mohou být srovnatelné s havárií tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989. Uvedla to skupina vědců při OSN, která měla první možnost se do oblasti podívat.

Foto: Profimedia.cz

Následky havárie tankeru Exxon Valdez u pobřeží Aljašky v roce 1989

Článek

Vrt Montara, který asi 200 kilometrů od břehů Západní Austrálie provozuje společnost PTTEP, má od 21. srpna trhlinu o průměru 25 centimetrů. Jelikož ropa uniká daleko od břehů, vědci dosud nebyli schopni řádně posoudit škody.

Gilly Llewellynová, která vedla třídenní expedici odborníků ze Světového fondu na ochranu přírody, uvedla, že se její tým ocitl doslova v ropném moři. "Bylo to nechutné, viděli jsme delfíny, jak se vynořují v ropě, a ptáky, kteří v ní hledají potravu," řekla.

Tohle je pomalý a tichý zabiják. Následky havárie Exxon Valdez jsou patrné i po dvaceti letech, takže můžeme čekat ekologickou katastrofu, která se bude vyvíjet roky.
Gilly Llewellynová, WWF

PTTEP odhaduje, že denně do moře unikne 300 až 400 barelů ropy, podle australského ministerstva pro energetiku by to ale mohlo být až 2000 barelů, uvedl deník The Times. Díky dobrému počasí se ropná skvrna zatím nedostala do pobřežních vod. Llewellynová varovala, že právě kvůli této skutečnosti by ale odborníci i veřejnost mohli katastrofu ignorovat.

"Kdyby to bylo blíž pobřeží, měli bychom tu globální bouři," poznamenala s tím, že havárie bude mít dlouhodobé následky. "Tohle je pomalý a tichý zabiják. Následky havárie Exxon Valdez jsou patrné i po dvaceti letech, takže můžeme čekat ekologickou katastrofu, která se bude vyvíjet roky," varovala Llewellynová.

Těžařská společnost tento týden oznámila, že byla zaznamenána vysoká úmrtnost ptáků u Ashmore Reef asi 200 kilometrů od vrtu.

Ochránci uvedli, že skvrna zatím pokrývá plochu 15 000 kilometrů čtverečných. Zároveň odsoudili snahu zbavit se jí s pomocí dispergujících prostředků. Podle nich to jen problém přesouvá pod mořskou hladinu. "Prostředky skvrnu nezneškodní, jenom ji rozptýlí ve vodě,“ řekla Llewellynová.

Ropa uniká v hloubce 2,6 kilometru a PTTEP se už třikrát marně pokusila únik zastavit. Experti úkol přirovnávají k provlékání nitě uchem jehly míli pod mořskou hladinou. Technici jsou prý jen pár centimetrů od cíle a ode dneška se budou asi týden pokoušet úniku konečně zamezit.

PTTEP slíbila uhradit škody, podle australských námořních úřadů to bude určitě přes pět miliónů dolarů (80 miliónů korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám