Hlavní obsah

Slovensko zvažuje vyslání bojových jednotek do Afghánistánu

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská republika chce posílit mandát svých jednotek v Afghánistánu a rozšířit misi o bojové jednotky. Uvedl to ve středu deník Pravda s odvoláním na vysoce postaveného pracovníka ministerstva obrany. Bojové jednotky by měly být vyslány do Afghánistánu až po parlamentních volbách v roce 2010, kdy už veřejné mínění nebude až tak důležité.

Článek

"Měl by se posílit mandát slovenských vojáků. Politicky to ještě není definitivní. Ze strany ministerstva se jedná v podstatě o hotovou věc," uvedl zdroj.

V Afghánistánu v současné době slouží slovenští ženisté, vojenští policisté a zdravotníci v počtu 262 mužů. První slovenské bojové jednotky by měly do Afghánistánu dorazit koncem roku 2010 nebo začátkem roku 2011.

Údajně se uvažuje o nasazení výsadkářů z elitního žilinského 5. pluku speciálního určení. Nasvědčuje tomu také fakt, že jednotka v Žilině dostává novou výzbroj. Po nových střelných zbraních byla vybavena čtyřmi izraelskými průzkumnými bezpilotními letadly. Ještě mají dostat deset obrněných automobilů Iveco za tři milióny eur.

Ministerstvo nepopřelo plány na posílení slovenské účasti v misi v Afghánistánu. "Slovenská republika považuje operaci v Afghánistánu za misi s nejvyšší prioritou. Resort obrany zvažuje možnosti, jak nadále adekvátně přispívat k této operaci," uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Gemela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám