Hlavní obsah

KLDR pohrozila USA a Jižní Koreji, že je zničí jadernými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea v neděli kritizovala nadcházející vojenské cvičení Jižní Koreje a Spojených států a pohrozila, že obě země "zničí" jadernými zbraněmi, pokud ji budou ohrožovat. Podle agentury Reuters to napsala severokorejská agentura KCNA.

Článek

V uplynulém týdnu se přitom zdálo, že by se vztahy mezi KLDR a Jižní Koreou s USA mohly začít uvolňovat. Severní Korea propustila jihokorejského dělníka, kterého od března zadržovala kvůli údajnému pomlouvání komunistického režimu.

Po návštěvě bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Pchjongjangu také KLDR propustila dvě americké novinářky odsouzené za údajný ilegální vstup do země. [celá zpráva]

Je železnou vůlí a rozhodným postojem armády jíž kdykoliv do akce a nelítostně zničit agresora
severokorejský vojenský činitel

Jihokorejští a američtí vojáci zahájí společnou vojenskou simulaci a komunikační cvičení v pondělí. KLDR společná cvičení těchto dvou zemí pravidelně odsuzuje jako přípravy na invazi a jadernou válku.

"Pokud by imperialisté z USA a skupina I Mjong-baka ohrozili KLDR jadernými zbraněmi, odpoví proti nim jadernými zbraněmi," citovala KCNA jednoho z vojenských činitelů. "Američtí imperialisté a skupina I Mjong-baka by měli jasně vědět, že je železnou vůlí a rozhodným postojem korejské lidové armády jít kdykoliv do akce a nelítostně zničit agresora."

Spojené státy mají v Jižní Koreji asi 28 500 vojáků, kteří podporují jihokorejskou armádu o síle 670 000 vojáků. V severokorejské armádě je asi 1,2 miliónu vojáků, ale podle analytiků jsou špatně vyzbrojení a s jednotkami svých jižních sousedů nesnesou srovnání.
Severokorejské prohlášení přišlo jen den poté, co jihokorejský prezident I Mjong-bak vyzval KLDR k dohodě na snížení počtu konvenčních zbraní, které mají obě země u společné přísně střežené hranice.
Oba korejské státy jsou od války v letech 1950-53 de iure stále ve válečném stavu. Tříletý konflikt totiž skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové dohody.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Reklama

Výběr článků

Načítám