Hlavní obsah

Ve Vietnamu jedí ohrožené druhy zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Ohrožené druhy zvířat se objevují na jídelníčku Vietnamců, varoval ředitel Vietnamské zoologické společnosti. Konzumuje se i maso kriticky ohrožených nosorožců, tygrů, levhartů, luskounů a gibona lara. Podle něj zájem o maso divokých zvířat roste

Foto: Profimedia.cz

K tvorům, které pojídají ve Vietnamu, patří i luskoun.

Článek

Profesor Dang Huy Huynh odhaduje, že se ve Vietnamu ročně zkonzumuje 3400 tun masa divokých zvířat, což představuje milión jedinců. Skoro pětina masa je získána nelegálně. Zájem stále roste, protože obliba masa divokých zvířat se rozšířila z horských oblastí i do bohatých městských čtvrtí.

Z dvou set požívaných druhů jich osmdesát patří mezi vzácné nebo dokonce ohrožené. Kromě výše zmíněných druhů a relativně obvyklých divokých prasat nebo jelenů a jelínků se ve Vietnamu pojídá i maso slonů, dikobrazů, opic, medvědů, kamzíků, cibetek, tapírů, divokých koček, hadů, varanů, želv a hadů.

Dvě třetiny ulovených zvířat zkonzumují sami Vietnamci, skoro třetina jde na vývoz a jedno procento je použito v léčivých přípravcích mnohdy pochybné hodnoty, nebo skončí jako domácí mazlíčci.

Ředitel zoologické společnosti to uvedl na konferenci zabývající se otázkami, jak chránit přírodní bohatství Vietnamu. Je to poprvé, co se toto téma v komunistickém Vietnamu ventilovalo veřejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám