Hlavní obsah

Zakažte jaderné zbraně, žádá starosta Nagasaki 64 let po útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V den 64 výročí shození atomové bomby na Nagasaki vyslal v neděli starosta města při pietním aktu žádost politikům celého světa, aby se zasadili o globální zákaz jaderných zbraní. Při americkém útoku na japonské město zahynulo 9. srpna 1945 na 74 tisíc lidí, celé město takřka lehlo popelem.

Článek

Určitého pokroku na cestě k odstranění jaderných zbraní bylo dosaženo, ale je třeba udělat ještě mnohem více, prohlásil podle agentury AP Tomihisa Taue. Symbolicky promluvil v 11:02 místního času, tedy v okamžik, kdy bomba Nagasaki zasáhla. Starosta připomněl výzvu Baracka Obamy k likvidaci jaderných zbraní, kterou americký prezident učinil při své lednové návštěvě Prahy, ale připomněl také květnový severokorejský jaderný test.

"Před námi jako před lidskými bytostmi jsou nyní dvě cesty. Zatímco jedna nás může zavést do světa bez jaderných zbraní, ta druhá vede k vyhlazení, k tomu, abychom znovu prožili zničení Nagasaki a Hirošimy," prohlásil Taue.

Nagasaki bylo zasaženo tři dny po americkém útoku na Hirošimu, která se stala historicky prvním místem bojového nasazení atomové bomby a kde přímo v okamžiku útoku či do několika měsíců zahynulo na 140 tisíc lidí.

Symbolický okamžik ticha v neděli v Nagasaki přerušovaly údery mohutného zvonu v městském Parku míru, ve kterém byly rozvěšeny stovky papírových modelů jeřábů - ptáků symbolizujících pro Japonce dlouhý život. Po starostově vystoupení, které sledovalo na 6000 osob včetně hostů ze tří desítek zemí, zakroužily nad parkem vypuštěné holubice.

Atomové útoky Američanů na obě japonská města podle historiků uspíšily japonskou kapitulaci 15. srpna 1945 a tím také faktické ukončení druhé světové války.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám