Hlavní obsah

Kim Čong-il ukazuje na svého nástupce, žádal slib věrnosti pro syna

– Soul
Novinky, Tomáš Reiner

Severokorejský vůdce Kim Čong-il si s velkou pravděpodobností vybral nástupce. Po úřadech KLDR v zahraničí žádal slib věrnosti jeho nejmladšímu synovi Kim Čong-wuovi. Volbu následníka po prezidentovi Kim Ir-senovi v druhé generaci dvěma jihokorejským deníkům údajně potvrdily i dobře informované diplomatické zdroje ze Severu.

Článek

Listy informovaly, že vedení stalinského státu poslalo vzkaz úřadům KLDR v zahraničí hned po jaderné zkoušce z minulého pondělí. Režim prý navíc lid učí nové oslavné písni na počest mladého Kim Čong-wua.

Kim Čong-il loni v létě zřejmě utrpěl mozkovou mrtvici a od té doby se o jeho nástupci čile spekulovalo. Podle pozorovatelů výměnu stráží potvrzuje i nukleární test a odpálení raket krátkého doletu z minulých dnů, tvrdí, že si tím vedení potvrzuje svou pozici.

Kim Čong-wu je nejmladším ze tří vůdcových synů a s jistotou se neví ani jeho věk. Zřejmě se narodil v roce 1983, nebo o rok později. Není ani známo, zda jeho matka, profesionální tanečnice japonského původu Ko Jong-hui, byla manželkou Kim Čong-ila. Mladý Kim Čong-wu údajně studuje ve Švýcarsku, mluví anglicky, německy a francouzsky a rád lyžuje.

Kim Čong-il
Oficiálně se narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře na úpatí hory Pektusan. Západní a ruské prameny však zmiňují narození už v předchozím roce na Dálném východě.
Severokorejským vůdcem se stal fakticky po smrti svého otce Kim Ir-sena v červenci 1994. Oficiálně byl jmenován v září 1998. V KLDR ho nazývají "velkým vůdcem" či "velkým vůdcem a milovaným soudruhem" (prezidentský titul byl po smrti Kim Ir-sena oficiálně zrušen).
Kim žil v mládí v Číně a do školy chodil v bývalé Německé demokratické republice. Po studiu politických věd a ekonomie v Pchjongjangu nastoupil do aparátu strany. Byl mimo jiné Kim Ir-senův osobní tajemník a byl také odpovědný za kulturní politiku.
V roce 1997 přežil pokus o atentát. Už v říjnu 1983 měl ale podle západních tajných služeb sám zorganizovat atentát na jihokorejskou vládní delegaci v Rangúnu (17 mrtvých). O čtyři roky později údajně zosnoval atentát na letadlo Korean Airlines (166 obětí).
Od poloviny 90. let se také spekuluje o miliónech dolarů, které si Kim uložil v zahraničních bankách, zatímco v Severní Koreji panuje chudoba a hlad.
Kim se opakovaně na veřejnosti neobjevoval celé měsíce. V srpnu 1994 japonský tisk uvádí, že vůdce trpí cukrovkou a cirhózou jater. Stále častěji se píše o tom, že tento náladový muž je milovníkem alkoholu, pochoutek a rychlých aut. Kim má též slabost pro krásné ženy a hollywoodské filmy, jež sbírá, píše zahraniční tisk. Vůdce přiznal, že v minulosti hodně pil a kouřil.
Zbožštělý vůdce odmítá hovořit o svém nástupci. V lednu 2005 však státní rozhlas oznámil, že Kim Čong-ila jednou nahradí jeden z jeho synů. 9. září 2008 se Kim neukázal při oslavách 60. výročí vzniku KLDR. Jižní Korea a USA tvrdí, že prodělal mrtvici.
Kim má pět až sedm sourozenců, dvě dcery a tři syny. První dceru má s manželkou Hong Il-čon. Podle některých zpráv si Hong po rozvodu znovu vzal a měl s ní i další dceru. Hovoří se také o druhé manželce (či milence) Song Hje-rim, s níž má vůdce syna Kim Čong-nama. Po rozchodu pobývala Song ve Švýcarsku, kde později zmizela. Od té doby žil Kim s dalšími nejméně dvěma ženami.
Kim Čong-ilovi je připisováno autorství různých knih, oper, teorií a staveb, včetně kulturního paláce v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám