Hlavní obsah

Severní Korea odpálila jadernou bombu, svět je zděšen

– Pchjongjang • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Severní Korea naplnila hrozby a provedla jadernou zkoušku. Pchjongjang v pondělí oznámil, že krok je opatřením k uchránění národní suverenity. Dodal, že výbuch byl silnější než v roce 2006. Jihokorejský Soul potvrdil půdní otřesy a oznámil, že KLDR zároveň odpálila tři rakety krátkého doletu. Kvůli testu se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Článek

"Na základě požadavku našich a vědců a techniků provedla 25. května Korejská lidově demokratická republika další podzemní jadernou zkoušku jako součást opatření na posílení své nukleární síly na sebeobranu. Test se uskutečnil na vyšší technologické úrovni, výbuch byl mohutnější a zkouška pomohla uspokojivě vyřešit vědecké a technologické problémy v souvislosti s posilováním jaderných zbraní a postupným vývojem nukleárních technologií,“ uvedla KLDR.

V prohlášení státní tiskové agentury se neuvádí místo zkoušky, podle jihokorejské agentury Jonhap byly krátce před desátou hodinou ranní místního času (před 1:00 SELČ) zaznamenány uměle vyvolané otřesy o síle 4,5 stupně Richterovy stupnice v provincii Severní Hamgjong. Podle jihokorejských seismologů byl test vykonán asi 10 až 15 kilometrů od místa odpálení bomby v říjnu 2006.

„Úspěšná jaderná zkouška je pro armádu a lid KLDR velmi inspirativní“
Z prohlášení státní agentury

Agentura Jonhap dodala, že byly odpáleny také rakety s krátkých doletem do zhruba 130 kilometrů. [celá zpráva]

Zkoušku později potvrdilo Rusko.

Reakce na kritiku a sankce

Podle Pchjongjangu byl nynější výbuch silnější než v roce 2006. Úspěšnost předchozího testu západní země zpochybňovaly s tím, že šlo o výbuch konvenční nálože.

Stalinský režim v Severní Koreji v posledních dnech hrozil provedením testu v reakci na to, jak svět odsoudil dubnové vypuštění údajného vesmírného satelitu, o němž se Západ a okolní státy domnívají, že byl raketou dlouhého doletu.

Na pondělní oznámení KLDR reagovaly okamžitě Jižní Korea a Japonsko. V Soulu zasedla bezpečnostní rada státu. Tokio slíbilo tvrdou odpověď a vyzvalo k okamžitému svolání Rady bezpečnosti OSN. Ta se sejde ještě během pondělí, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroje z ruské diplomacie.

JADERNÝ PROGRAM KLDR
Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.

Anketa

Jak by měl svět reagovat na jadernou zkoušku KLDR?
Měl by pokus ignorovat a nijak neodpovídat
5,2 %
Měl by zpřísnit ekonomické sankce
61,7 %
Měl by být ke KLDR vstřícnější
4,7 %
Měl by odpovědět silou
28,4 %
Celkem hlasovalo 21841 čtenářů.

Světové reakce na jaderný test KLDR:

„Severní Korea přímo a bezohledně konfrontuje mezinárodní společenství. Její chování zvyšuje napětí a podkopává stabilitu v severozápadní Asii.“ (prezident USA B. Obama)  

"Toto nezodpovědné jednání Severní Koreje ospravedlňuje tvrdou odpověď ze strany mezinárodního společenství. Evropská unie bude v kontaktu se svými partnery, aby s nimi diskutovala o odpovídajících opatřeních." (Vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana)

„Je to absolutně nepřijatelné. Japonsko proti Severní Koreji rázně zakročí.“ (hlavní tajemník japonské vlády T. Kawamura)

„Jsme znepokojeni zprávami o výbuchu severokorejského jaderného zařízení.“ (ruský ministr zahraničí S. Lavrov)

"Čínská vláda rozhodně nesouhlasí s jaderným testem KLDR."  (čínské ministerstvo zahraničí)

„Jedná se o zjevné porušení deklarace mezi Jižní a Severní Koreou o denuklerizaci z prosince 1991 a rezoluce č. 1718 RB OSN. Evropská unie a celé mezinárodní společenství musí reagovat prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN. KLDR se musí zdržet takovýchto aktivit, musí se zříci jaderných zbraní, bezpodmínečně a okamžitě se navrátit k šestistranným rozhovorům a dostát závazkům vyplývajícím ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.“ (český ministr zahraničí Jan Kohout)

„Írán zásadně odmítá jaderné zbraně a podporuje úsilí za celosvětové jaderné odzbrojení.“ (íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám