Hlavní obsah

Čadská armáda údajně zabila 125 povstalců

Ndjamena

Čadská armáda zastavila povstaleckou ofenzivu směřující na hlavní město Ndjamena a zabila přitom v bojích na východě země na 125 protivládních rebelů. S odvoláním na prohlášení vlády o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Čadští vojáci (Ilustrační foto)

Článek

Čad tento týden obvinil sousední Súdán, že do blízkosti společné hranice posílá ozbrojené jednotky. V pondělí se přitom zástupci obou zemí během usmiřovacích rozhovorů v metropoli Dauhá dohodli, že přestanou při řešení vzájemných konfliktů užívat násilí.

"Podařilo se nám zastavit pohyb žoldáků," uvedl čadský ministr obrany Adoum Younousmi. Na tiskové konferenci hovořil s novináři o jednohodinové bitvě, při které kromě povstalců zahynulo také 21 příslušníků čadské armády. Neupřesnil však, odkud zabití rebelové pocházeli.

Bitva se odehrála ve městě Am-Dam zhruba 100 kilometrů od hranice Čadu se Súdánem. Obě země se v minulosti několikrát obvinily z přeshraničních útoků a z podporování protivládních povstalců na území svého souseda.

Přes hranice do Čadu prchá mnoho lidí kvůli regionálnímu konfliktu v západosúdánské provincii Dárfúr. Diplomatické vztahy Čad se Súdánem přerušily loni v květnu, když Chartúm obvinil Čad ze spoluúčasti na útoku dárfúrských rebelů proti súdánskému hlavnímu městu. Přes obnovení diplomatických vztahů v listopadu, časté rozepře mezi oběma státy pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám