Hlavní obsah

Mexiko kvůli chřipce téměř přestává fungovat

Mexico City/Washington
Aktualizováno

Kvůli obavám z dalšího šíření prasečí chřipky rozhodla mexická vláda o dočasném pozastavení činnosti federálních úřadů a soukromých podniků, jejichž fungování není nezbytné pro zajištění základních životních potřeb obyvatelstva. Opatření začne platit v pátek a potrvá pět dní. Mexiko ve čtvrtek také oficiálně potvrdilo, že virus prasečí chřipky v zemi prokazatelně zahubil 17 osob.

Foto: Daniel Aguilar, Reuters

Policistka a pracovníci mezinárodního letiště v Mexico City s ochrannými rouškami na obličejích.

Článek

Méně důležité federální úřady se uzavřou v termínu od 1. do 5. května, oznámil podle agentury AP mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdova. Na stejnou dobu musí zavřít i méně významné podniky v soukromém vlastnictví. Nezbytné služby, jako například doprava, supermarkety, svoz odpadů a nemocnice, zůstanou v provozu i nadále.

Vzrostl také oficiální počet lidí nakažených virem prasečí chřipky, uvedl Córdova. Počet potvrzených případů stoupl ze 49 na 99 osob a osm nemocných zemřelo.

Podle WHO hrozí lidstvu pandemie, nákazu potvrdilo Švýcarsko

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu zvýšila stupeň varování před pandemií takzvané prasečí chřipky z dosavadního čtvrtého na předposlední pátý stupeň. [celá zpráva] Generální ředitelka WHO Margaret Chanová uvedla, že by všechny země měly aktivovat pandemické pohotovostní plány. V případě pandemie je podle Chanové ohrožené celé lidstvo.

WHO zatím oficiálně registrovala 114 nakažených v sedmi zemích - v Mexiku, USA, Kanadě, Izraeli, Španělsku, Británii a Novém Zélandu. Naposledy potvrdilo nákazu na svém území Švýcarsko, uvedla ve čtvrtek ráno agentura Reuters.

První nepotvrzený případ nákazy v Latinské Americe mimo Mexiko se podle agentur objevil ve středu také v Peru.

Počet možných obětí v Mexiku, které je považováno za ohnisko nákazy, vzrostl na téměř 160, první oběť mimo tuto zemi ve středu ohlásily USA, kde zemřelo dvouleté mexické dítě. Přes 1300 lidí bylo v Mexiku hospitalizováno, i když u většiny z nich zatím nebyla prasečí chřipka prokázaná.

Obama odmítl uzavřít hranice, Ekvádor vrací cestující z Mexika

Americký prezident Barack Obama v souvislosti s prasečí chřipkou oznámil, že nepodporuje uzavření hranic s Mexikem. Nákaza, která se už dostala do Spojených států, je důvodem k vážnému znepokojení, ale nikoli k panice, řekl v noci na dnešek na tiskové konferenci v Bílém domě, kterou uspořádal ve stý den od nástupu do úřadu.

Obama Američany vyzval k dodržování hygienických zásad, jako je mytí rukou či kýchání do kapesníku. I když se to možná zdá triviální, jsou to nejúčinnější metody prevence, řekl.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Pohled na prázdné prostranství před hraničním přechodem Puerta Mexico mezi Mexikem a USA.

Vstup do země zahraničním turistům přilétajícím v dopravních letadlech z Mexika zakázal ve středu Ekvádor. Jihoamerická země kvůli chřipce rovněž zrušila charterové lety mezi Ekvádorem a Mexikem.

Zdejší úřady upozornili letecké společnosti, že pasažéři, kteří do Ekvádoru přiletí z Mexika, nebudou do země vpuštěni. Jedinou výjimku tvoří Ekvádorci vracející se do vlasti.

Posádka Air France odmítla letět do Mexika

Francouzská posádka letecké společnosti Air France-KLM využila zákonného práva odmítnout letět do nebezpečné destinace a nepoletí v sobotu do Mexika. Vedení aerolinky případ nepopřelo, ale nechtělo ho nijak komentovat.

Nejmenovaný kapitán, jenž měl letět v sobotu z pařížského letiště Charlese de Gaulla v Roissy, se tak rozhodl poté, co francouzsko-nizozemský dopravce oznámil pokračování letů do Mexika. Air France-KLM prý rovněž umožní cestujícím, kteří si již zakoupili letenky, aby si datum odletu přesunuli bez finančních sankcí na jinou libovolnou dobu.

Pilot, jehož rozhodnutí se vztahuje i na kolegy letící s ním, využil odstavce zákoníku práce dovolujícího zaměstnanci odmítnout vykonávat práci, pokud si "z rozumného důvodu myslí, že jeho život či zdraví je ve vážném a bezprostředním nebezpečí". K letcům se přidali i letušky a stevardi, kteří s nimi měli letět. Vzpurné zaměstnance zastoupí náhradní posádka.

V kterých zemích byla potvrzena nákaza prasečí chřipkou

  • Mexiko - 1578 nakažených, 48 mrtvých
  • USA - 2254 nakažených, dva mrtví 
  • Kanada - 242
  • Španělsko - 88
  • Velká Británie - 48
  • Francie - 12
  • Německo - 11
  • Itálie - 9
  • Nový Zéland, Izrael  - 7
  • Brazílie - 4
  • Japonsko, Nizozemsko, Jižní Korea, Guatemala - 3
  • Salvador, Jižní Korea, Norsko - 2 
  • Austrálie, Rakousko, Švýcarsko, Dánsko, Irsko, Portugalsko, Kostarika, Kolumbie,  Hongkong, Švédsko, Polsko, Argentina - 1

Francie ve středu neúspěšně prosazovala na jednání ministrů dopravy Evropské unie v Litoměřicích zákaz letů do Mexika na unijní úrovni. Znovu se pokusí o totéž dnes na zasedání ministrů zdravotnictví v Lucemburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám