Hlavní obsah

Šestnáctiletá Greta nechala ze švýcarského kongresu vyhodit novináře

Šestnáctiletá ekologická aktivistka Greta Thunbergová dirigovala kongres s názvem Úsměv pro budoucnost ve švýcarském Lausanne. Gretě se nelíbilo, jak švýcarští novináři referují o kongresu a jeho průběhu, a tak je nechala v pátek, poslední den kongresu, z jednacího sálu vyhodit, napsal server týdeníku Focus a švýcarský list Blick.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Článek

Páteční jednání odstartovali účastníci kritikou a dohady nad jednáním. „Byla tam cítit frustrace,“ uvedla redaktorka deníku Blick Fabienne Kinzelmannová. O slovo se přihlásila ze zadní řady Greta Thunbergová a prohlásila, že jsou za špatnou atmosféru odpovědná média.

Šestnáctiletá dívka zažádala, aby byli novináři z jednacího sálu vyloučeni. Tvrdila, že by situaci zástupci médií popsali jako spor mezi mladými aktivisty, kritizovala negativní titulky a fotografie, které se objevily v médiích.

Ostatní aktivisté v sále souhlasili s názorem Švédky a novináři museli opustit sál, popsala reportérka Blicku. „Někteří novináři byli šokováni, další vypadali naštvaně a přemýšleli, jak by měli psát zpravodajství o akci, ze které byli vyhozeni,“ popisovala Kinzelmannová.

Než se ale novináři stačili rozejít, situace se opět změnila a do jednacího sálu se mohli všichni zase vrátit. Důvod změny rozhodnutí se ale zástupci tisku nedozvěděli.

„Chování vůči nám novinářům bylo nakonec velmi uvolněné a účastníci kongresu se s námi bez problémů bavili,“ popisovala reportérka Blicku a dodala: „Mnozí nám potom říkali, že byli proti tomu, abychom museli odejít, a že se jim nelíbilo, že jsme byli vyhozeni.“

Reklama

Výběr článků

Načítám