Hlavní obsah

Zavražděný, kvůli kterému v Saské Kamenici protestovali extremisté, byl poloviční Kubánec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saská Kamenice

O život přišel hodný mladý kluk a nyní si na jeho vraždě přihřívají svou polívčičku pravicoví i levicoví radikálové, rozčilují se v rozhovoru pro server týdeníku Focus přátelé a známí Daniela H. Pětatřicetiletého tesaře s kubánskými kořeny ubodal v neděli nad ránem v Saské Kamenici během městského festivalu jeden z přistěhovalců. Kvůli jeho smrti protestovali ve městě i pravicoví radikálové, zasahovat musela policie.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Demonstrace v Saské Kamenici, lidé na transparentech požadují zastavení přílivu azylantů

Článek

Další dva Danielovi přátelé skončili s těžkými zraněními v nemocnici. Ve vazbě je 23letý Syřan a 22letý Iráčan, kteří mají mít útok na svědomí.

„Daniel byl milý a přátelský chlapík,“ tvrdí Jürgen Gullmann, rodinný přítel. Podle jeho slov byl otevřený, kosmopolitní. Rozhodně neměl nikdy nic společného s pravicovými radikály. „Nikdy neměl nic proti přistěhovalcům,“ tvrdí další rodinný známý. Co se stalo a proč musel Daniel H. zemřít, se snaží policie vyšetřit. Pro rodinu a Danielovy známé je to záhada.

„Nechtěl mít nikdy potíže a raději se vždy držel stranou,“ řekl serveru Focus známý rodiny. Daniel měl kubánské kořeny. Matka byla Němka, ale otec Kubánec. „Právě matka měla vždy hrozný strach, aby se Daniel nestal terčem útoku ze strany Němců - pravicových radikálů kvůli tomu, že měl tmavší pleť,“ řekl Gullmann a dodal: „A nakonec se stal pravý opak.“

Známí popisují Daniela jako přátelského, veselého člověka, který hodně času trávil s rodinou v zahrádkářské kolonii. „Byl to milý a hodný kluk. Měl své mouchy, ale ty máme všichni. Byl vždy velmi ochotný. Když mohl, tak pomohl,“ dodal další známý.

V zaměstnání patřil mezi spolehlivé. „Byl pilný, otevřený a měl vždy dobrou náladu. Patřil mezi naše spolehlivé a dobré pracovníky,“ uvedla Yvonne Kilianová, vedoucí prodeje z firmy VBFA, kde zavražděný mladý muž pracoval.

Po Danielově smrti vypukly v Saské Kamenici nepokoje. Do ulic také vyšly tisíce lidí vedených krajní pravicí i jejich oponentů. Protesty si vyžádaly několik zraněných. [celá zpráva]

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Lidé na místo, kde byl Daniel H. zavražděn, přinášejí svíčky a květiny.

Počínání radikálů v Saské Kamenici už odsoudili prakticky všichni němečtí vrcholní politici. Ve středu se k nim přidal vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. „Vidět, co se v Sasku stalo, je skutečně šokující,” řekl v Ženevě. Politici se podle něj musí tomuto dění jasně postavit. [celá zpráva]

Další potenciální potíže pro saské úřady může představovat na sobotu v 17 hodin naplánovaný protestní pochod, který v Saské Kamenici organizují Pegida spolu s AfD. Průchodem městem chtějí na něm podle svého prohlášení truchlit za zavražděného Daniela H. a všechny oběti „nucené multikulturalizace” Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám