Hlavní obsah

Ficův stav je po operaci dobrý

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico se po páteční operaci v bratislavském kardiologickém centru zotavuje v souladu s očekáváními lékařů. Informovala o tom mluvčí Národního ústavu srdečních a cévních chorob Dobroslava Krajačičová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Pooperační vývoj je dobrý, pan premiér se zotavuje,” uvedla Krajačičová. Fico zůstal na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Hospitalizace na tomto oddělení na dva až čtyři dny po zákroku, který podstoupil premiér, je podle ní zcela běžná.

Předseda slovenské vlády a sociální demokracie (Směr-SD) Fico sám vyhledal kardiologické centrum před téměř dvěma týdny, když si stěžoval na bolesti v hrudníku. [celá zpráva]

Zdravotnické zařízení od začátku hospitalizace Fica bližší informace o jeho zdravotním stavu ani o operaci nesdělilo. Dříve pouze uvedlo, že vyšetření nepotvrdila, ale ani nevyvrátila podezření na infarkt.

Podle listu Denník N lékaři jednapadesátiletému Ficovi kvůli zúženým cévám voperovali dvojnásobný bypass. [celá zpráva]

Plné zotavení do dvou měsíců

Krajačičová řekla, že lékaři Ficovi doporučí lázeňskou léčbu. Návrat k obvyklému způsobu života by mu měl zabrat dva měsíce.

List Plus jeden deň napsal, že Fica o víkendu kromě rodiny navštívil i místopředseda vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák.

Fico, který se po březnových volbách stal potřetí slovenským premiérem, kvůli hospitalizaci odřekl kromě jiného návštěvu České republiky. Pondělní jednání kabinetu místo něj vedl Kaliňák.

Další politik po operaci

V pondělí se v bratislavském onkologickém ústavu podrobil operaci žaludku předseda parlamentu Andrej Danko. Poprvé v historii Slovenska dva ze tří nejvyšších ústavních činitelů dočasně nebudou schopni vykonávat své funkce.

Lékaři potvrdili, že Dankovi vyoperovali podezřelý nález na žaludku, který budou lékaři dál zkoumat. Ředitel ústavu Jozef Dolinský předpokládá, že předseda parlamentu zůstane v nemocnici 10 až 14 dní.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Robert Fico, stejně jako předseda parlamentu a vládní Slovenské národní strany Danko jsou hospitalizováni v době, kdy sněmovna jedná o programovém prohlášení nové koaliční vlády. Očekává se, že poslanci budou o dokumentu a o vyslovení důvěry kabinetu hlasovat ještě tento týden.

Reklama

Související články

Slovenský premiér podstoupil operaci srdce

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil v pátek ráno operaci v kardiologickém centru. Zákrok byl podle informací lékařů standardní a stav jednapadesátiletého...

Ficův stav je po operaci stabilizovaný

Po páteční operaci srdce je zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (51) stabilizovaný. „Prognózy jsou dobré,“ řekla agentuře TASR mluvčí...

Výběr článků

Načítám