Hlavní obsah

Turečtina oficiálním jazykem EU? Je to možné, i kdyby Turecko nebylo členem

Novinky, rei

Turečtina by se mohla stát 25. oficiálním jazykem Evropské unie, i kdyby se Turecko k Unii nepřipojilo. Se zrovnoprávněním tureckého jazyka totiž počítá plán na sjednocení Kypru, přičemž Kyperská republika je členem Evropské unie.

Foto: koláž Novinky.cz

Europarlament v Bruselu na pozadí turecké vlajky

Článek

Sjednocení, k němuž se vážou územní, majetkové a další kompromisy na turecké i řecké straně ostrova, podporuje řecko-kyperský prezident Nikos Anastasiades.

Kypr je sice ostře proti přičlenění Turecka k EU, nicméně součástí iniciativy prosazované prezidentem Nikosem Anastasiadesem je také návrh na uznání turečtiny jako druhého oficiálního jazyka Kypru. Tím by se turečtina současně stala dalším oficiálním jazykem v Unii.

Sjednocení má mezinárodní podporu

Kypr je rozdělen od července 1974, kdy turecká armáda v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků obsadila severní část ostrova. Představitelé kyperských Řeků a Turků obnovili rozhovory o usmíření po 41 letech v loňském roce pod záštitou OSN a netají se snahou uzavřít dohodu do konce letošního roku.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Kyperský prezident Nikos Anastasiades

Před dvěma týdny se plánu dostalo veřejné podpory Ankary i Washingtonu a minulý týden poslanci Evropského parlamentu nezávazným usnesením podpořili myšlenku zrovnoprávnění turečtiny s řečtinou v budoucí sjednocené zemi.

Evropský parlament „vítá iniciativu prezidenta Kyperské republiky Nikose Anastasiadese učinit z turečtiny oficiální jazyk EU a vyzývá obě strany k urychlení tohoto procesu“, píše se v rezoluci.

Kromě jiného ale také zeširoka kritizuje omezování lidských práv a svobody projevu v Turecku v uplynulých dvou letech a vyzývá k ukončení bojů Ankary s Kurdy i ke zrušení protiústavního zákazu vycházení na jihovýchodě země.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Případné sjednocení kyperského ostrova, a tudíž i zařazení turečtiny do “unijní jazykové rodiny“, by ovšem museli v referendu schválit lidé na obou stranách rozděleného ostrova. Přitom když se hlasovalo o znovusjednocení ostrova v roce 2004, podpořili ho jen turečtí Kypřané. Více než tři čtvrtiny řeckých obyvatel spojení odmítli.

Reklama

Související články

Kypr schválil plán záchrany před bankrotem

Kyperský parlament v úterý těsnou většinou schválil záchranný plán v hodnotě 23 miliard eur (téměř 595 miliard Kč), který má bankrotující ostrov vyvést...

Kypr je ráj špionáže

Středomořský ostrov Kypr je nejméně 70 let strategickým uzlem výzvědných služeb, píše italský týdeník L’Espresso. Kypr však většinou stál mimo pozornost médií....

Výběr článků

Načítám