Hlavní obsah

Česká média jsou méně svobodná, soudí Reportéři bez hranic. Neříkají ale proč

Paříž
Aktualizováno

Česko si pohoršilo v žebříčku svobody projevu, tvrdí nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Za poslední rok mezi 180 sledovanými státy sestoupilo z 9. na 21. příčku. Proti loňsku tak už nefiguruje v prestižní skupině první dvacítky zemí, do níž patří kromě severských států také Německo, Rakousko, Švýcarsko, Slovensko nebo Nový Zéland. Proč si Česko pohoršilo, se ale ze stránek RSF vyčíst nedá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

"Pomluva je zločin, ale její postih je vzácný. Navíc v roce 2005 Ústavní soud rozhodl, že každý názor je ze zákona chráněn, takže žaloba je ještě méně pravděpodobná. Když je politická satira terčem soudního řízení, soudy často rozhodnou ve prospěch žalovaného, protože Češi chtějí udržet svou tradici satiry a karikatury jako legitimní formy kritiky," uvádějí na svém webu k situaci v tuzemsku RSF.

To je ale vše, co se lze o aktuálním dění, respektive dění na české mediální scéně na stránkách Reportérů bez hranic dočíst.

Česko je tedy podle aktuálního hodnocení v čele druhé kategorie států, kde je situace "uspokojivá", tedy mimo jiné mezi USA, Francií, Británii či Austrálií a Jihoafrickou republikou.

Slováci zabodovali

Nejlepší bývalou komunistickou zemí je Slovensko, které dokonce postoupilo ze 14. na 12. místo. I Bratislava získala ale více negativních bodů než loni, takže postup v žebříčku je dán tím, že "konkurenti", včetně Česka, si pohoršili ještě víc.

Evropa zůstává oblastí, kde jsou média nejsvobodnější, tvrdí RSF, přestože zaznamenala zhoršení situace kvůli "zneužití" kontrašpionáže a boje proti terorismu, aby se přijala legislativní opatření umožňující sledování ve velkém měřítku.

Podle organizace se zvyšuje kontrola státu nad veřejnoprávními, ale někdy i nad soukromými sdělovacími prostředky a také narůstá počet konfliktů zájmu. "To ukazuje, že kontinent nezaznamenává pozitivní vývoj," soudí RSF.

Anketa

Jsou česká média svobodná?
Ano
6,2 %
Ne
93,8 %
Celkem hlasovalo 2877 čtenářů.

Kritéria hodnocená RSF

RSF se sídlem v Paříži má při sestavování každoročního žebříčku v jednotlivých zemích na zřeteli řadu kritérií.

Od legislativy, dodržování plurality názorů, transparentnosti, majetkové kontroly médií, autocenzuru až po míru násilí vůči novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám