Hlavní obsah

Turecko tlačí EU ke zdi: Zrušte víza do konce června, jinak si s migranty poraďte sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko ústy svého premiéra Ahmeta Davutoglua znovu pohrozilo odstoupením od dohody s Evropskou unií o vracení migrantů, kterým nebude v osmadvacítce přiznáno právo na azyl. Ankaře jde o část dohody, jež počítá se zrušením víz pro Turky do konce června. Problém je v tom, že Turecko nesplnilo kritéria, která si EU pro zrušení vízové povinnosti stanovila.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová a turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

„Trvám na svém přesvědčení, že dá-li bůh, budeme osvobozeni od vízové povinnosti v červnu. Pokud se tak nestane, pak samozřejmě nikdo nemůže očekávat, že Turecko bude dodržovat své závazky,” varoval podle médií v pondělí z Ankary Davutoglu.

"Turecko je seriózní partner. Dělá, co slíbilo, a nebude ustupovat v tom, co bylo slíbeno," dodal.

Turecko však musí nejdříve splnit 72 podmínek, než se budou jeho občané moci začít volně pohybovat v schengenském prostoru bez hraničních kontrol. Týkají se zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

Minulý měsíc Unie konstatovala, že Ankara splnila polovinu z nich. Ve středu má Evropská komise podat zprávu o tom, jak Turecko pokročilo dál.

Víc potřebujete vy nás

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mezitím ostře odsoudil zprávu Evropského parlamentu z minulého týdne, ve které zazněla kritika toho, v jak špatném stavu je dodržování lidských práv a svobody médií v Turecku.

Erdogan to označil za provokaci v době, kdy jsou vztahy EU a Turecka "na dobré cestě". Prezident také řekl, že EU potřebuje víc Turecko než Turecko EU.

Jeden za jednoho

Dohoda EU a Turecka, která byla uzavřena kvůli přílivu statisíců uprchlíků do Evropy od loňského léta, předpokládá vracení migrantů, kteří od března připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl. [celá zpráva]

Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72 tisíc běženců. Opatření přineslo své výsledky – další příliv běženců do Řecka se prudce snížil.

Úplný text dohody mezi Evropskou unií a Tureckem v češtině naleznete ZDE.

Šest miliard pro Ankaru

EU také finančně pomáhá Ankaře se zajišťováním uprchlíků na tureckém území. Loni v listopadu Turecku slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur.

Evropská komise v úterý oznámila poskytnutí další části těchto peněz na konkrétní projekty.

Celkem 60 miliónů eur (asi 1,6 miliardy korun) je určeno na zajištění potravin, přístřeší a lékařské péče pro ty, kdo byli z Řecka vráceni zpět do Turecka.

Dalších 50 miliónů eur (1,35 miliardy korun) využije celkem 15 organizací – mimo jiné Červený kříž a Červený půlměsíc či Mezinárodní organizace pro migraci – na různé programy pomoci syrským uprchlíkům v Turecku. Celkově tak už bylo použito 187 miliónů eur, což je v přepočtu přes pět miliard korun.

Anketa

Jste pro zrušení vízové povinnosti s Tureckem?
Ano
2,2 %
Ne
97,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6167 čtenářů.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám