Hlavní obsah

Přeplněná Mallorca: Turisté, jděte domů!

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistika zažívá na španělské Mallorce kvůli teroru v Turecku a Tunisku nový boom. Pokladny místních firem jsou plné. Přesto se nálada místních obrací podle deníku Die Welt proti cizím návštěvníkům.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Turisté na pláži na Mallorce

Článek

Při toulkách po hlavním městě ostrova, Palmě, narážejí návštěvníci jako Němka Dagmar na nápisy: „Turisté, jděte domů. Uprchlíci, vítejte!“ nebo „Turisto, jsi terorista!“.

„Opravdu mě to vyděsilo,“ stěžovala si Dagmar.

Nápisy a graffiti s protesty a urážkami na adresu turistů se v posledních dnech objevily na řadě míst Palmy. Někteří návštěvníci si to s pobavením fotili, jiní otevřeně zuřili. „Tak my máme jít domů? My máme jít domů?“ rozčiloval se turistický pár kvůli jednomu takovému nápisu přímo do kamer španělské televize.

Jedním z důvodů místní nelibosti může být to, že příchozích je už příliš mnoho. Jen letos od dubna do října jich má přijet více než 13 miliónů, o šestinu (16,5 procenta) víc než loni. Místní hotely už varují, že „budou problémy s ubytováním všech turistů“.

Cestovní ruch živí 150 tisíc místních

Obyvatelé ostrova podle televize TVE nadávají, že masová turistika jim „celé dny nedovolí pořádně se vyspat“. Postarší muž si zase stěžuje do kamer, že se tak „zneužívají zdroje Mallorky“. Ekologická skupina GOB proto požaduje, aby vláda Baleár konečně omezila ubytovací kapacity. „Od přeplněnosti ke kolapsu je jen krok,“ argumentovala.

Šéf sdružení obyvatel katedrální čtvrti v Palmě Luis Clar připouští, že „již existuje fobie proti masové turistice“. Ta podle něj mezi místními budí nespokojenost.

Úřady ale vědí, že s projevy nespokojenosti vůči turistům to nelze přehánět. Cestovní ruch vytváří 150 tisíc pracovních míst a zajišťuje skoro polovinu (45 procent) všech příjmů na Baleárách. Díky turistům tam ročně přiteče asi 12 miliard eur (320 mld. Kč).

Jejich příliv se tedy těžko zastaví. Jen si budou muset zvyknout, že podrážděné výlevy na jejich adresu hned tak nezmizí. Úřady mohou zajistit očistu fasád jen na části budov. O soukromých plochách totiž rozhodují jejich majitelé.

Anketa

Plánujete dovolenou na Mallorce?
Ano
8,8 %
Ne
91,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5131 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám