Hlavní obsah

Merkelová: Se začleněním migrantů mohou pomoci zkušenosti s integrací vysídlenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zkušenosti s integrací poválečných vysídlenců mohou Německu pomoci zvládnout i dopady současné migrační krize. Na výročním shromáždění Svazu vyhnanců (BdV), který zastřešuje spolky německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy, to v úterý řekla kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila přitom, že integrace současných uprchlíků do společnosti bude vyžadovat úsilí obou stran.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Bezpochyby jsou důvody, kulturní pozadí i naděje lidí, kteří jsou dnes na útěku a hledají budoucnost v Evropě, jiné, než jaké měli němečtí vyhnanci před 70 lety. To však nesnižuje zkušenosti, které jsme získali,” řekla kancléřka s tím, že tyto zkušenosti je možné využít i při zvládání současné situace, kdy se Německo potýká s příchodem největšího množství uprchlíků od poválečných let.

Merkelová připomněla, že ani integrace poválečných vysídlenců do německé společnosti nebyla jednoduchá. Přesto se podařila a Němci odsunutí z oblasti střední a východní Evropy výrazně přispěli k obnově Německa a k rozvoji jeho ekonomiky. Stejně jako v minulosti však i dnes úspěšná integrace podle kancléřky vyžaduje vstřícnost od přijímající společnosti i úsilí těch, kdo do země přicházejí.

Příchozí musí respektovat novou společnost

„Kdo k nám dnes přichází, může počítat s naší pomocí při výuce jazyka a při získávání kvalifikace pro pracovní trh. Zároveň ale od něj požadujeme, aby se seznámil s naším způsobem života a s fungováním společnosti, aby ho pochopil a aby ho respektoval,” prohlásila Merkelová.

Němečtí vysídlenci a jejich rodiny jsou podle kancléřky díky své zkušenosti citlivější k otázkám útěku a ztráty domova. Merkelová je proto vyzvala, aby nabízeli uprchlíkům pomocnou ruku a aby se stali silným hlasem ve společenské debatě o migraci.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Stejně se vyjádřil i předseda BdV Bernd Fabritius, podle kterého se vysídlenci právě kvůli vlastnímu osudu nesmějí odvracet před utrpením, kterým procházejí dnešní uprchlíci. „Musíme jít příkladem v lidskosti a v solidaritě,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám