Hlavní obsah

Europarlament volá po vzniku „evropského FBI”

– Štrasburk

Evropská unie by měla poskytnout policejní ústředně Europol skutečnou pravomoc vyšetřovat po vzoru amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), zaznělo v úterý v Evropském parlamentu během debaty o opatřeních po březnových atentátech v Bruselu. Některé stranické špičky přišly s nápadem na zřízení evropské zpravodajské agentury a funkce unijního „superprokurátora”.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Důležité informace se až příliš často ztrácejí, anebo přicházejí pozdě. Rozdrobenost nás činí zranitelnými,” uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj se dá mluvit o „kolektivním selhání”, protože členové unie nevyvodili důsledky z předchozích útoků.

Evropská komise proto za několik týdnů předloží ambiciózní plán nových opatření, k jejichž prosazení bude potřebovat podporu EP a členských států, oznámil Juncker.

Šéf Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber je přesvědčen, že evropská policejní agentura Europol v boji proti terorismu ztroskotala na pouze dobrovolném poskytování informací od členských států.

Vybídl k tomu, aby se EU poučila od Američanů, na jejichž informacích a analýze Evropané nyní závisejí.

Nastal čas pro skutečnou akci, pro skutečnou změnu
Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér

„Na frontě tajných služeb Evropa zaostává. Teroristé jsou spojeni, musíme se také spojit,” apeloval jménem sociálních demokratů Gianni Pittella. „Potřebujeme nejen spolupráci, ale skutečnou zpravodajskou službu a evropského prokurátora,” dodal.

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt jménem liberálů volal po posílení Europolu podle vzorů v podobě americké FBI či spolkového kriminálního úřadu v Německu.

Argumentoval i tím, že úřady v různých evropských zemích věděly o teroristech, ale neinformovaly své kolegy, a tak došlo k atentátům v Madridu, Londýně, Paříži či Bruselu. „Nastal čas pro skutečnou akci, pro skutečnou změnu,” zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám