Hlavní obsah

Bruselské letiště: Padesát stoupenců IS, pracovali tam i dva atentátníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Mezi uklízeči, nosiči zavazadel a pomocníky v kuchyních na mezinárodním bruselském letišti Zaventem pracuje nejméně padesát stoupenců takzvaného Islámského státu (IS). S odvoláním na letištní policii to napsal britský deník Daily Mail. Policie o krajně znepokojivém faktu informovala v šokujícím otevřeném dopisu s tím, že již dříve varovala před přítomností extremistů, nikdo však podezřelé nepropustil.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bruselské letiště Zaventem, kterým otřásly dvě exploze.

Článek

Navíc vyšlo najevo, že na letišti pracovali v mládí jako uklízeči i dva pachatelé sebevražedných atentátů Brahim a Chalid el-Bakraouiovi, kteří měli později četné konflikty se zákonem.

Brahim (29) s pyrotechnikem IS Najimem Laachraouim na letišti zabili předminulé úterý 17 lidí. Chalid (27) se pak odpálil v metru, kde zabil 14 lidí. [celá zpráva]

Jak řekl Daily Mailu strýc bratrů, teroristé letiště dobře znali a věděli, kde odpálit bomby. „Našli si ještě jako středoškoláci práci v restauraci a v úklidu. Školu nakonec stejně nedodělali,“ řekl muž, který si nepřál být jmenován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku zdevastované letištní budovy krátce po explozíchVideo: Caters News, AP

Mohou až do kokpitů

„Několik lidí, podezřelých z účasti v syrské válce, se vydávalo za falešné turisty. Nahlásili jsme to, ale dodnes nevíme, co se s naší informací stalo,“ uvedli policisté v dopise.

Propustky přitom islámským radikálům umožňují volnou cestu až do kokpitů letadel. Policie chce nyní na protest proti bezpečnostním nedostatkům svolat stávku.

Strážci pořádku pojali podezření už loni v listopadu, kdy dva členové personálu prokazatelně oslavovali teroristické útoky v Paříži, při nichž zahynulo 130 lidí. „Když jsme je prověřili, nestačili jsme se divit. Měli dlouhé záznamy v rejstříku trestů a očividně sdíleli extremistickou ideologii,“ uvedli policisté.

Podle nich letiště v současnosti zaměstnává nejméně padesátku stoupenců Islámského státu. „V minulosti kvůli tomu už pár lidí o propustky přišlo. Rozhodně však ne všichni. Podezřelí pracují hlavně u zavazadel, v úklidových službách a ve skladech,“ uvedli policisté, kteří na nedostatek bezpečnostních opatření upozornili čtyři dny před útoky.

Policie chystá protesty

Belgické policejní odbory NSPV pohrozily stávkou, pokud se poměry nezlepší. „Tragické události z 22. března ukazují, že naše obavy jsou zcela namístě.

Potřebujeme zvýšit bezpečnost i počet zaměstnanců,“ uvedl šéf odborů Alain Peeters. Ty žádají, aby se žádné vozidlo nesmělo přiblížit na sto metrů k hlavní hale, jak je tomu dosud. Vadí jim i to, že nemají dostatek uniforem a mají zastaralé zbraně. Belgická vláda a představitelé bezpečnostních složek se v pátek kvůli tomu nedohodli na termínu otevření letiště.

Bezpečnostní opatření přijalo i Portugalsko, které reaguje na dosud neověřené hrozby IS. „Byla přijata nutná bezpečnostní opatření, i na letištích,“ uvedla Helena Fazendaová, generální tajemnice portugalského Systému vnitřní bezpečnosti.

Podezřelý vzkaz, který zmiňuje Portugalsko jako možný cíl, se objevil v úterý na sociálních sítích. Jeho původ zatím oficiálně ověřen nebyl, portugalské úřady ale berou hrozbu vážně, uvedla místní média.

Reklama

Související témata:

Související články

Obnova bruselského letiště potrvá měsíce

Měsíce bude trvat, než se podaří opravit budovu terminálu a plně obnovit provoz na bruselském letišti Zaventem. Uvedla to v úterý BBC s odvoláním na jeho...

Výběr článků

Načítám