Hlavní obsah

Dohoda s Tureckem zatím nezabírá, příliv migrantů do Řecka se ještě zvýšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Proud uprchlíků směřujících z Turecka do Řecka navzdory dohodě Evropské unie s Ankarou zatím nezeslabil. Od nedělního rána, kdy dohoda vešla v platnost, připlulo už 1662 uprchlíků. To je dokonce více než denní průměr z minulých týdnů. V Helénské republice už se tak podle tamního krizového štábu tísní přes 50 tisíc běženců.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Dobrovolníci pomáhají migrantům přeplouvajícím na ostrov Lesbos dostat se na souš.

Článek

Na ostrovy Lesbos a Chios mezitím dorazili první turečtí úředníci, jejichž úkolem bude pomáhat na místě s administrativními úkony spojenými s vracením běženců. Kromě nich ale jen na tyto dva ostrovy přišlo i 1528 běženců.

Velmi malý časový rozestup mezi uzavřením dohody [celá zpráva] a jejím uplatňováním působí v Řecku nemalé logistické problémy. Premiér Alexis Tsipras několikrát řekl, že kvůli zpracování administrativy bude nezbytné na řeckých ostrovech nasadit nejméně 4000 nových vyškolených lidí.

Potřeba jsou mimo jiné pohraničníci, soudci, azyloví úředníci a tlumočníci. Asi polovinu potřebného počtu pracovníků mají do Řecka vyslat členské státy EU. Posily ale na ostrovech ještě nejsou.

Pomoc nabídlo 20 zemí včetně Česka

Celkem dvacet členských zemí včetně Česka nabídlo své experty k realizaci páteční unijní dohody s Ankarou o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka.

Země EU taky reagovaly na sobotní žádost agentury Frontex a Evropského podpůrného azylového úřad (EASO) a daly tak jasně najevo připravenost pomoci včetně konkrétních počtů nabídnutých lidí.

"Týká se to především expertů na problematiku azylu, návratové politiky a policejních důstojníků," informoval v pondělí mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas s tím, že ochotu přispět dalo najevo i osm zbývajících zemí Unie.

První migranty převezmou po 4. dubnu

Další bod dohody s Ankarou - přítomnost tureckých úředníků a pohraničníků na řeckém území - se naopak začal částečně plnit. Turci už dorazili na Lesbos a Chios a budou plnit úlohu poslední instance.

Migranti, kteří v Řecku nepodají žádost o azyl nebo jejich žádost bude zamítnuta, mají být vraceni na turecké území. V této proceduře budou mít zástupci Turecka poslední slovo a s konečnou platností rozhodnou o tom, které běžence vezmou zpět a které ne, upozornila agentura DPA.

Počítá se s tím, že první migranti budou reálně vráceni do Turecka po 4. dubnu.

Po uzavření hranic zemí na takzvané balkánské trase nemají běženci možnost dostat se z Řecka dále do Evropy. V zemi jich kvůli tomu podle pondělních údajů krizového štábu uvízlo už 50 411. Z toho asi 13 250 lidí stále čeká na další vývoj v provizorním uprchlickém táboře Idomeni u makedonských hranic, kde panují velmi špatné podmínky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonských hranicích panují katastrofální podmínkyVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám