Hlavní obsah

Kotlebův úřad chce žalovat divadelníky za hanobení rasy a národa

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Šéf Banskobystrického kraje Marian Kotleba dal v pondělí zastavit představení divadelních ochotníků ve městě Brezno kvůli údajně expresivním a vulgárním výrazům. Kotlebův úřad chce nyní žalovat divadelníky za hanobení rasy, národa a přesvědčení, uvedl ve středu server Denník N.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Marian Kotleba

Článek

„V představení se od začátku používaly krajně expresivní výrazy. Jejich frekvence se stupňovala až do stavu, kdy se začalo mluvit o ‚srbských hovnech‘ a ‚slovanských lejnech‘. V té chvíli se Marian Kotleba i vzhledem k reakcím publika rozhodl představení ukončit,“ uvedl úřad ve svém prohlášení. Úřad zvažuje podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení.

Mluvčí úřadu Michaela Piliarová podle Denníku N vyjádřila přesvědčení, že pokud by byly ve hře použity výrazy „židovská hovna“ nebo „cikánská lejna“, tak ti, kteří jsou dnes rozhodnutím Kotleby pobouřeni, by žádali zrušit toto představení jako první.

Šéf divadelního souboru Gabriel Obernauer uvedl, že herci nikoho nehanobí, pouze hrají hru, kterou už uvedly i profesionální soubory ve Zvolenu a Prešově. „Nikoho jsme nechtěli urazit, hra poukazuje na negativa války,“ řekl.

První scéna reaguje

Ředitel činohry Slovenského národního divadla (SND) Roman Polák serveru řekl, že zastavení představení je přirozeným vyústěním Kotlebovy představy světa, kde moc reguluje všechno. „Nemá to nic společného se svobodou tvorby a vyjadřování,“ dodal. Polák se domnívá, že Kotleba bude postupovat tímto způsobem i nadále, pokud mu to bude dovoleno. „Bude zakazovat představení, vytvářet domobranu, regulovat kraj podle svých představ a pokusí se o vytvoření totalitního mikrosvěta,“ citoval server šéfa činohry SND.

To, co se na Slovensku děje, je podle Poláka důsledek xenofobní politiky posledního období a absence školní výchovy k demokratickému myšlení, uvedl server. SND na situaci reaguje uvedením celého balíčku představení o totalitních režimech, fašismu a komunismu spojených s výklady a diskusemi.

Kotleba nechal ve městě Brezno přerušit představení ochotnického Divadelního souboru Jána Chalupky Kováči od srbského autora Miloše Nikoliče. Šéf extremistické Lidové strany Naše Slovensko byl na představení osobně přítomen a měl si ho dokonce sám objednat u příležitosti odevzdávání cen učitelům. Žena z Kotlebova úřadu na příkaz šéfa v průběhu představení vyhrožovala, že dá spustit oponu. Herci následně hru přerušili a odešli ze scény. Vedoucí souboru říká, že podobný zásah nezažil ani za totality, když soubor hrál tehdy zakázaného Milana Kunderu. „Jsme v šoku. Odehráli jsme dvacet představení této hry na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a v České republice a nikomu to nevadilo. Všude jsme měli pozitivní ohlasy,“ uvedl Obernauer. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám